- Dette var veldig sterkt, sier seniorøkonom Kathrine G. Boye i Nordea Markets til DN.no.
Ferske tall fra Statistisk Sentralbyrå viser at pengene sitter svært løst hos nordmenn. Rentene er fortsatt kriselave, selv om krisen per definisjon er over for norsk økonomi.
Over to år med lave renteutgifter for en høyt giret norsk befolkning har gitt nordmenn flest mye mer å rutte med, det merkes i butikkene. Fra oktober til november steg detaljhandelen med to prosent, langt over analytikernes forventninger om en vekst på 0,5 prosent.
Les også: Shoppefest i førjulen
- Ser man bare på vareforbruket har man en årlig vekst på åtte prosent. Da har man jappetid-tendenser, sier Boye.
Ikke siden midten av 80-tallet, midt i den verste jappetiden, har tallet vært så høyt. Da lå veksten i vareforbruket rundt ni prosent.
Norges Bank bidrar
Norges Bank har vært forsiktige med å sette opp renten. Renten er bare satt opp tre ganger siden bunnen, og ligger nå på to prosent. Norges Bank kan ikke sette opp renten for raskt, fordi banken ønsker å unngå at kronekursen blir for sterk.
Situasjonen nedover i Europa er langt fra like bra som i Norge, og rentene både i eurosonen og USA holdes på bunnivåer. Norges Banks forsiktig renteøkninger har allerede satt i gang kronestyrking.
Dagens ferske forbrukstall, kombinert med en frisk lånevekst og knallsterk boligprisoppgang, gjør dermed jobben svært vanskelig for den nye sentralbanksjefen Øystein Olsen.
- Alt dette trekker isolert sett i retning av en oppjustering av rentebanen. Men kronekursen er sterk, og Norges Bank er tilbake i et velkjent dilemma, sier Boye.
Ikke for lave for lenge
Nordea Markets holder fortsatt en knapp på at neste renteøkning ikke kommer før i mai, på tross av at den kraftige veksten er godt på oversiden av hva Norges Bank hadde sett for seg.
- Samtidig sier de at rentene ikke bør holdes for lave for lenge, for å unngå finansieille ubalanser på lenger sikt. Men hvor lenge kan de si det uten å reagere, spør hun, og legger til:
- Boligprisene vokser rundt én prosent måneden, kredittveksten ser ut til å være på vei opp og vi har sterk vekst i forbruket. Dette er kanskje noe det bør tas hensyn til.
Neste rentemøte er i januar, men Boye mener at rentemøtet i mars blir enda mer spennende fordi Norges Bank da vil komme med en fersk pengepolitisk rapport.
- Mars-møtet blir veldig viktig, sier hun.
Les også: Kraftig lånevekst (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.