- Petrolumstilsynet vurderer hendelsen som svært alvorlig. Hendelsen innebar langvarig tap av en barriere. På grunn av tilfeldigheter unngikk man en undergrunnsutblåsning og/eller eksplosjon. Tilfeldigheter gjorde at hendelsen ikke utviklet seg til en storulykke, uttaler Petroleumstilsynet ved fremleggelsen av deres tilsynsrapport etter hendelsen på Gullfaks C-plattformen i mai, der gass strømmet opp fra havbunnen under boring og kom hele veien opp til plattformdekket.
Under én måned etter Deepwater Horizon-eksplosjonen i Mexicogulfen, den 19. mai, opplevde Statoils Gullfaks-felt i Nordsjøen mye av det samme.
Under boring av brønnen C-06 opplevde Statoil oljeselskapenes verste mareritt - å miste kontroll over en brønn under høyt trykk. Først opplevde Statoil et brønnspark, men på grunn av et hull i et foringsrør mistet Statoil alle sikkerhetsbarrierer og naturgass strømmet ukontrollert opp mot overflaten. Den eksplosive gassen nådde hele veien til plattformdekket. Skrev i sin granskingsrapport at gass-skyen på deler av plattformen oppnådde en brennbar konsentrasjon. Den enorme Gullfaks C-plattformen var dermed kun en gnist unna en eksplosjon.
Mange brudd
Petroleumstilsynets liste over Statoils brudd på regelverket som ble offentliggjort fredag, er langt som et vondt år. Tilsynet har identifisert ti brudd på regelverket for risikostyring og endringskontroll, ni brudd på regelverket for krav til erf#229soverføring og bruk av kompetanse, ytterligere ti brudd på reglene for trykkbalansert operasjon, seks brudd på reglene for styrende dokumenter, fire brudd på reglene for dokumentering av beslutningsprosessen og ett brudd på regler som følge av ledelsens manglende oppfølging ved planleggnig av brønnen.
Tilsynsrapporten refser også Statoils ledelse: "Ledelsen, på alle nivå, har ikke i tilstrekkelig grad fulgt opp at planlegging av operasjonen ble gjennomført i henhold til selskapets krav, HMS policy og strategi", skriver tilsynet.
Stoppet boring
Onsdag i forrige uke gjorde Ptil det umulig for Statoil å fortsette boringen på feltet. Ptil kalte inn Statoil til møtet som endte med at Statoil der og da ble nødt til å stenge ned alle bore- og brønnoperasjoner på feltet.
- Vi ble usikre på om Statoil har full kontroll på Gullfaks og det vil vi ha en bekreftelse på fra selskapet. Usikkerheten fra Petroleumstilsynet sin side går på hvordan sikkerhetsnivået på Gullfaks er. Denne usikkerheten var bakgrunnen til møtet og resultaterte i at Statoil besluttet å stenge bore- og brønnoperasjonene på Gullfaks, uttalte Ptils pressetalskvinne Inger Anda til DN.no.
Statoils granskingsrapport:
En gnist unna plattform-eksplosjon
- Statoil prøver og feiler for mye
Statoil må stanse all boring på Gullfaks
- Usikre på om Statoil har full kontroll
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.