- Todelingen av den norske økonomien har vært feil, sier sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Swedbank First Securites til DN.no.
Andreassen retter dermed en pekefinger mot svært mange økonomer, politikere og journalister. Mye tid har gått med på å snakke om oljesektoren og fastlandsøkonomien som «Norges todelte økonomi».
- Jeg gjør det jo selv, men blir alltid kritisk når andre gjør det. Oppdelingen tilslører mer enn den oppklarer. Vi har forsøkt å tvinge for mye inn i en todelingsdiskusjon og risikerer å fokusere for snevert på problemstillingene, sier han.
En tredeling
Andreassen var i forrige uke til stede på NHHs vårkonferanse i Bergen. Det han peker på var nettopp temaet der.
«Med offentlig sektors store betydning for norsk økonomi vil vi heller fremheve Norges tredelte økonomi, der så vel offentlig sektor som petroleumssektoren påvirker resten av næringslivet», het det i konferansens offisielle program.
- Dette er ikke bare begreper. Vi mener det er en tredelt økonomi, sier NHH-professor og leder av programkomiteén Siri P. Strandenes til DN.no.
- Oljeavhengigheten kan neppe vare evig, og vi må ha en fleksibilitetsmulighet fremover. Vi mener og forventer at offentlig sektor vil ha betydning for muligheten til omstilling i tiden som kommer. Derfor er det mer hensiktsmessig å snakke om en tredeling enn en todeling av den norske økonomien, sier hun.
Sjeføkonom Andreassen mener en slik tredeling - oljerelatert næringsliv, ikke oljerelatert næringsliv og offentlig sektor - virker logisk. Selv vil han riktignok stykke opp enda mer.
- Like relevant firedeling
- Det er også mye som ikke er oljerelatert som har gått bra i Norge. En kan dele inn ikke-oljerelatert næringsliv til det som er konkurranseutsatt fra utlandet og det som er rettet mot innenlands etterspørsel i Norge. Da har du plutselig fått en firedeling som jeg synes er like relevant, sier Andreassen.
Debatten om oljesektorens innvirkning på økonomien har hatt en tendens til å undergrave betydningen av konjunkturene ute, mener sjeføkonomen.
- I mange år har vi hatt griseflaks i handel med andre varer og tjenester enn olje. Nå ser vi at vi ikke har like stor flaks lengre. Fraktraten er det laveste i historien og aluminiumsprisene har falt mye. Ikke fordi Kina er svakt, men fordi Kina vokser saktere og endrer litt kurs. Investeringsveksten går litt ned og tilbudssiden rakk endelig å reagere. Markedsbalansen blir i disfavør av selgerne og Norge er selger på disse markedene, sier han.
Ikke overbeviste
Forskningsdirektør Torbjørn Hægeland i Statistisk Sentralbyrå (SSB) foreleste på NHH-konferansen under sesjonen høyskolen hadde valgt å kalle «Fra todelt til tredelt økonomi».
Hægeland vegrer seg for å ta i bruk uttrykket.
- Det var ikke jeg som valgte den tittelen. Vi bruker oljepenger over offentlig budsjetter, men jeg peker på at det har ikke vært en dramatisk vekst i offentlig sektor. Jeg tror ikke dette med en tredeling kommer til å ta av, sier Hægeland til DN.no.
BI-professor Hilde C. Bjørnland, som også var hyret inn til å forelese på konferansen, er heller ikke overbevist.
- Jeg ser på dette som en todelt økonomi. Vi har noe som går veldig bra, som boomer, og drar det med seg det andre.
Les også: - Menn som egentlig burde vært i 4. divisjon får spille i 1. divisjon (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.