Vil du skille deg ut i CV-bunken når du søker din første jobb?
- Mitt budskap er klart: Det viktigste er å gjøre noe ved siden av studiene - hva du gjør er mindre viktig. Engasjér deg i studentforeningen eller ta en relevant ekstrajobb. Har du studert i flere år ved et lærested, vil en rekrutterer synes det er veldig, veldig rart hvis du ikke har gjort noe annet enn å lese fag, sier Knut Solberg til DN.no.
Han er gründer bak forlaget Kaleidoskopet, som gir ut magasiner, bøker og informasjonsbrosjyrer om valg av utdanning og yrke.
Usikker på hvilket yrke du passer i? Her er 500 yrker fra A til Å (ekstern lenke)
- Ta noen vakter på studentpuben, meld deg inn i idrettslaget eller forsøk å få et verv i studentforeningen. Engasjér deg i noe, vis at du er en omgjengelig person som liker å være sammen med andre mennesker. Hvis du bare har sittet med nesen i bøkene gjennom hele studietiden, sier det noe om deg som person. Sånt gjør potensielle arbeidsgivere skeptiske, sier Solberg.
Aktive får lettere jobb
Han får støtte for påstanden: Studenter som har jobbet ved siden av studiene er mer attraktive enn andre når de skal ut i arbeidslivet, viste en undersøkelse fra BI.
- Gode karakterer er viktig, men ikke nok. Det må mer til for å skille seg ut i CV-bunken, sier Knut Solberg.
- Selvfølgelig må du være dyktig, men en fremtidig arbeidsgiver ønsker også ansatte med sosiale ferdigheter. Mange av dagens toppledere hadde toppverv i sin studentforening i studietiden, og det henger nok sammen med at slike personligheter søker utfordringer tidlig, sier Kaleidoskopet-gründeren.
Å ta en deltidsjobb ved siden av lesingen, gir også et pluss på CV-en.
- Prøv å finne en deltidsjobb som er relevant i forhold til den jobben du ønsker deg etter endte studier, sier Solberg.
En advarsel
Men én ting bør du passe på når du bygger opp CV-en din, mener han:
- Unngå å tegne et ensidig bilde av deg selv. Det er fint å være aktiv i en forening, men hvis du for eksempel bare har vært engasjert i kristne foreninger eller ungdomslaget i et politisk parti, kan du fort bli satt i bås - og det kan begrense jobbmulighetene dine.
Hanne Kristiansen (24) studerer økonomi og administrasjon ved Handelshøgskolen i Bergen og er også leder for studentorganisasjonen Springbrettet, som er Bergens-studentenes karriereutvalg.
- Jeg har vært medlem av Springbrettet i snart to år nå og "gått gradene", fra å hjelpe til i begynnelsen, via markedsføring, og siden november har jeg vært leder. Siden jeg ikke kjente noen i Bergen da jeg kom hit, var utvalget en fin måte å få nye venner på. Men det er også et sted å bygge opp nettverket sitt, sier Hanne Kristiansen til DN.no.
Utvikler personligheten
Hun synes vervet gir henne en forsmak på arbeidslivet, siden det er hyppig møtevirksomhet og spennende arbeidsoppgaver man få finne løsninger på.
- Er ditt inntrykk av studenter flest er flinke til å engasjere seg i aktiviteter utenom studiene?
- Både ja og nei. Mange engasjerer seg i noe bare fordi et verv ser bra ut på CV-en, men man må også vise at man kan få resultater ut av det - ikke bare "henge seg på". For meg er det viktigere at vervet jeg har fremmer min personlige utvikling enn å pynte opp på CV-en, sier studenten.
- Ved å ta utfordringen et slikt verv gir deg, får du bedre selvtillit. Det gjør deg rakere i ryggen og bidrar til at du "selger" deg bedre på et jobbintervju senere, mener Hanne Kristiansen.
- Går det ut over studiene når du bruker så mye tid på et verv?
- Nei, egentlig ikke. Jeg passer på at jeg får nok tid til å lese, det går heller ut over fritiden min. Men det er det verdt!
Les også: - Hvor blir studentene av?
<b>Ekstrajobb påvirker ikke studiene</b>
<b>Triksene som gir deg jobb nå</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.