Riggselskapet Seadrill var ned 1,25 prosent på Oslo Børs fredag etter at selskapet torsdag kveld meldte om økt nedetid på dypvannsriggene sine på grunn av problemer med enkelte brønnventiler, såkalte BOPer (Blow Out Preventer).
Les også: Fredriksen i børsvinden
Aksjen hentet seg imidlertid noe inn etter å ha falt markert på meglerhusenes nedjustering av forventningene.
- Total overdrevet
Analytiker Anders Bergland RS Platou Markets mener dagens kursfall er «totalt overdrevet» og en god kjøpsmulighet.
- I utgangspunktet slår dette to prosent negativt på estimatene våre i 2013, og det har ingen praktisk betydning på kursmålet, sier han til TDN Finans.
- Nedetiden de guider på er for fjerde kvartal og selskapet har allerede utbetalt utbytte for dette. Nedetid på BOPer er noe en må vente når en driver med dypvannsrigger, sier han.
Bestiller flere oppjekkbare rigger
Seadrill meldte fredag morgen at de bestiller to høyspesifikasjons jackuprigger for levering i 2015 til rundt 230 millioner dollar riggen.
Les også: Fredriksen bestiller rigger for 2,5 mrd
Dette er jackuper av samme design som de har bestilt, og som det har vært problemer med jekkesystemet på tidligere, opplyser Bergland.
- Denne bestillingene tyder på at man har løst dette. Betalingsbetingelser og leveringstid anser vi for å være meget attraktivt, sier analytikeren.
- Hva med finansiering av riggene?
- De skal kun betale begrenset med kapital i første omgang. Ved levering i 2015 burde det ikke være noe problem å få finansiert riggene, men det er ikke noe tema nå, sier Bergland til TDN Finans.
Oppjusterte nedetiden
Seadrill hadde en nedetid på sine dypvannsrigger på rundt 100 dager i fjerde kvartal 2012, hovedsakelig som følge av bop-problemer på flere rigger, ifølge meldingen fra selskapet.
company:sdrl
Selskapet anslo i tredjekvartalsrapporten nedetid på 41 dager i fjerde kvartal. Samtidig anslås økte administrasjons-og driftskostnadene.
Pareto Securities mener dette fører til rundt 30 millioner dollar svakere resultat, mens økte administrasjonskostnader på 15 millioner dollar i tre kvartal betyr totalt 45 millioner dollar, ifølge en oppdatering fredag.
Meglerhuset reduserer sitt resultat-anslag (eps) for fjerde kvartal med rundt 0,1 dollar aksjen (fra 0,7 dollar).
«Totale effekter er på rundt 0,2 dollar (1 krone) aksjen for fjerde kvartal 2012 - andre kvartal 2013», heter det.
- Betydelig nedsiderisiko i forventningene
Swedbank First Securities skriver i en oppdatering at de nedjusterer sitt EPS-anslag for fjerde kvartal med fem cent til 0,59 dollar, mens det for 2012 nedjusteres to prosent til 2,63 dollar.
«Vi mener at denne oppdateringen understreker at det er en betydelig nedsiderisiko i konsensus' eps-estimater i forhold til verftsopphold og klassing for 2013-14, hvor vi ligger rundt 15 prosent under konsensus», skriver meglerhuset.
Har blitt mer forsiktige
Analytiker Øyvind Hagen i ABG Sundal Collier viser til at BOP-problemene er en følge av Macondo-ulykken, og viser til at oljeselskapene har blitt mer risikoaverse etter ulykken.
- Ebitda-estimatene må muligens nedjusteres med en til to prosent på bakgrunn av lavere oppetid som følge av BOP-utfordringene, sier Hagen til TDN Finans.
Det er press fra oljeselskapene om å dra BOP opp til overflaten med en gang det er indikasjon på feil. Tidligere utsatte man i større grad med å sjekke til man uansett skulle dra BOPen til overflaten, ifølge ham.
ABG Sundal Collier har en hold-anbefaling på Seadrill med kursmål 220 kroner pr aksje.
Tror på 90 pst utnyttelse
Citi skriver i en oppdatering fredag at de venter utnyttelse på 90 prosent for Seadrill sine dypvannsrigger i 2013, mot 88 prosent i 2012.
Meglerhuset viser til at anslagene deres tar høyde for eksisterende og kommende problemene som BOP-utfordringene byr på for selskapet.
«Vi venter at flyttekostnadene vedvarer inn i første halvår 2013, og estimerer samlede relaterte kostnader til 60 millioner dollar», skriver Citi.
Meglerhuset har en kjøpsanbefaling på Seadrill med kursmål 270 kroner per aksje.
Seadrill SDRL beveget seg mot markedet fredag og var ned 1,25 prosent til 213,60 kroner på en Oslo Børs som var opp 1,05 prosent på bred oppgang.
Seadrill var omsatt for 415 millioner kroner, som dagens nest mest omsatte aksje.
Les også:
Seadrill øker stemmekontroll i Sevan Drilling
Tror Seadrill-aksjen vil skyte i været
John Fredriksen gjør asiatisk rigg-finte
Tullow tar to nye år med Seadrill-rigg
Higer etter ultradypvanns-riggene
Søkkrike norske riggmilliardærer
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.