Et stort flertall av økonomene tror renten holdes uendret på dagens rentemøte. Sjeføkonom Frank Jullum i Fokus Bank er den eneste blant 13 analytikere som TDN Finans har snakket med som tror på at Norges Bank hever renten med 0,25 prosentpoeng til 2,0 prosent i ettermiddag.
- Vi er sannsynligvis på vei mot en situasjon hvor rentenivået skal oppover. Da mener vi det er farlig å gi signaler om at renteoppgangen kommer for sakte, sier Jullum til DN.no.
Norges Banks rentebeskjed kommer klokken 14 i dag. Følg med på DN.no.
Signaleffekt
Han peker på at dersom renten ikke blir hevet i dag, og sentralbanken i stedet venter til møtet i mai, vil det gå nærmere seks måneder mellom renteøkningen i desember og i mai.
- Det er ikke helt avgjørende, men problemet kan være signalet man sender til låntagerne. Er det slik at rentenivået skal opp i form av to renteøkninger i løpet av året? Og hva betyr det for forventninger til renten og hva betyr det for risikoen en møter på den andre siden, spør Jullum.
Mulig boligboble
Han viser til at mange har pekt på muligheten for en boligboble i norsk økonomi. Både Finanstilsynet, analytikere og sentralbanksjefen har pekt på farene rundt den sterke veksten i boligprisene.
Sentralbanksjefen har pekt på at skattesystemet kan brukes for å hindre bobletendensene i boligmarkedet.
- Det er i og for seg greit, det er strukturelle ting du kunne ønske deg. Men gitt at du ikke har det systemet, og i utgangspunktet er redd for at du er i ferd med å skape en boligboble, vil ikke den retorikken da bli meningsløs dersom man gjennom rentesettingen signaliserer at rentenivået skal opp et par ganger i året fremover? spør Fokus-økonomen.
DN.no/kalkulator:
Sjekk her hvor mye du kan låne
Så mye dyrere blir lånet
50/50
Men også Jullum ser at det er flere grunner til at renten kan bli holdt i ro på dagens møte.
- Det er sagt fra sentralbanksjefen at det er rundt 50 prosent sannsynlighet for enten mars eller mai. Det andre er at nøkkeltallene for Norge siden forrige rentemøte har vært litt svakere enn mange har regnet med. Det taler for at punktestimatet for vekst og inflasjon blir lavere nå enn det var i oktober. Det taler isolert sett for å skyve renteoppgangen til mai, sier Jullum.
Mindre risiko
Han mener likevel tegnene til bedring i finansmarkedene og bedring i nøkkeltallene rundt om i verden viser at det er mindre risiko for et alvorlig tilbakeslag i norsk økonomi.
Sentralbanken bør derfor bruke muligheten til å øke renten i dag, mener Jullum.
- Om noe har fallet i norsk økonomi vært lavere og kapasitetsutnyttelsen høyere enn det man regnet med, for eksempel målt i form av at ledigheten ble lavere enn det man regnet med. Utgangspunktet er at renten er satt for ekstremsituasjoner, men så har man ingen ekstremsituasjon. Det betyr at det mest sannsynlige forhløpet er at rentenivået skal oppover. Det er bare snakk om tid.
- Nedsiderisikoen er blitt mye mindre og vi har mindre behov for å ha ekstremt lave renter. Vi beveger oss mot en mer normal rente, en rente som fortsatt er stimulativ, men som ikke er ekstremt stimulativ fordi situasjonen i norsk økonomi ikke lenger er ekstrem, sier Jullum.
Les også: - Renten kan settes opp jevnt og trutt
<b>Ekspertene snur om renten</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.