- Turbulensen i Nord-Afrika og Midt-Østen er en klar påminnelse om at verden er svært avhengig av olje fra land som er politisk ustabile, skriver Nordea Markets i en fersk rapport.
Oljeprisene har steget til sitt høyeste nivå på to og et halvt år. Frykten for at oljetilbudet ville bli påvirket av uroen i Midt-Østen og Nord-Afrika har materialisert seg. Opptøyene i Libya har ført til kutt i produksjonen i landet.
Siden mandag har oljeprisen svingt med nærmere 17 dollar, fra bunnen på 102,93 dollar mandag til torsdagens toppnotering på 119,79 dollar.
Kan presse prisene videre opp
Nå frykter Nordea at uroen kan spre seg til andre oljeproduserende land som Algerie, Iran, Irak eller Saudi-Arabia.
- Alvorlige forstyrrelser eller langvarige produksjonsnedstengninger kan føre til en tilbudsskvis i markedet og presse oljeprisene opp markert fra dagens nivå på rundt 115 dollar fatet, skriver banken.
Bankens analytikere peker på at jo lenger krisen varer, dess høyere er risikoen for at økende oljepriser og et betydelig tilbakesteg for risikoapetitten i finansmarkedene samt verdensøkonomien.
I verste fall kan prisen stige til 150 dollar fatet eller høyere dersom den saudiske oljeproduksjonen og eksporten blir stanset, eller hvis oljeselskapene trekker seg ut av regionen.
- En slik oppgang kommer til å få markedene til å sette spørsmålstegn ved soliditeten til den økonomiske gjeninnhentingen i USA og Europa, mener Nordea.
Begynner virkelig å hemme veksten
Historisk sett er det bare to eksempler på så høye oljepriser, målt i 2011-priser. Så hvor høyt må prisen gå før det virkelig begynner å prege veksten?
- Men de få eksemplene vi har antyder at når oljeprisen når 125 dollar fatet så begynner det å virkelig hemme den økonomiske veksten, mener Nordea-analytkerne.
Så dersom det går slik Nordea frykter, med en oljeprisoppgang til 150 dollar fatet, så vil det få en sterk effekt på verdensøkonomien. Nordea har regnet seg frem til at et så stort sjokk kommer til å redusere BNP-veksten med 0,5 prosentpoeng i USA og Eurosonen det første året.
Rammer land med brukket rygg
Etter to år vil USAs BNP-vekst bli redusert med ett prosentpoeng, mens veksten i eurosonen er redusert med 0,5 prosent. USA vil rammes hardere fordi landet er mer oljeavhengig.
- Da vil BNP-veksten i USA være på 2,8 prosent i 2011 og 2,3 prosent i 2010, mot våre tidligere prognoser på 3,3 prosent begge år, skriver Nordea.
Veksten i Eurosonen vil være på henholdsvis 1,1 og 1,5 prosent.
- Men gitt den svake tilstanden i USA og euroområdet kan en kraftig oljeprisoppgang like gjerne føre til et enda større fall. I USA kan det dempe den allerede svært skjøre gjeninnhentingen i arbeidsmarkedet og i eurosonen kan det føre til enda større forskjeller innenfor valutasamarbeidet. Det setter innstrammingen i fare, skriver Nordea.
Ikke problem ennå
Foran hver eneste av de fem siste nedgangskonjunkturene i verdensøkonomien har oljeprisen steget kraftig. Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i First Secuties mener at tegnene så langt ikke tyder på at den siste tidens oljeprisoppgang vil gi samme resultat.
- Foreløpig er det ikke noe problem. Dels på grunn av at de langsiktige oljeprisene ikke har steget, dels at de kortsiktige prisene må være høye i flere måneder før det gir utslag i økonomien, og dessuten har vi fått betydelig negativt bidrag til inflasjonen fra andre råvarepriser, særlig i prisen på matvarer, sa Andreassen til DN.no torsdag.
Les også:
<b>- Bristepunktet for hva verden tåler</b>
<b>- Panikkstemning i markedet</b>
<b>- 115 dollar er ikke så dyrt</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.