Den amerikanske presidenten Barack Obamas forslag om å begrense risikoen bankene vil få lov til å ta i fremtiden sendte sjokkbølger gjennom markedene torsdag.

Obamas reguleringsforslag for fianssektoren kan deles inn i to hovedpunkter, ifølge makroøkonom Shakeb Syed i Handelsbanken.

Ligner på Glass-Steagall
Det første punktet gjelder banker eller institusjoner som eier banker. Det gjelder spesielt meglerhus som eier en bank, som for eksempel JP Morgan Chase.

Disse skal ikke drive såkalt proprietær handel, det vil si investere i for eksempel private equityselskaper eller hedge fond på vegne av seg selv i stedet for klienten.

- Dette ligner på Glass- Steagall Act, som sier at finansinstitusjon ikke kan bedrive både meglerhusvirksomhet og bank samtidig, skriver Syed i sin morgenrapport.

Glass- Steagall Act ble opprettet i kjølvannet av krakket i 1929 og varte til 1999.

Mange mener opphevelsen av Glass-Steagall er en sentral årsak til finanskrisen, vi er ikke uenig i det, skriver Syed.

Kan ikke bli for store
Det andre punktet er å hindre banker i å bli ”too big to fail”. Det foreslås et tak på bankenes størrelse i forhold til finanssektorens totale størrelse, mer konkret at ingen bank kan eie mer enn 10 prosent av amerikanernes innskudd og eiendeler.

Syed vet ikke om grensen også innbefatter derivatposisjoner, som han prinsipielt mener bør bør reguleres bedre.

- Som kjent var store, risikable og uoversiktlige derivatposisjoner en viktig årsak til finanskrisen, skriver han.

Trenger bedre reguleringer
Markedene reagerte negativt på forslagene, og han tror at markedene kommer til å fortsette med slike reaksjoner når det mest sannsynlig kommer flere forslag.

- På lang sikt, for å utvikle en bærekraftig finanssektor, er bedre reguleringer tvingende nødvendig. Merk at vi sier ”bedre”, ikke nødvendigvis ”strengere”, skriver han.

Med det mener han for eksempel mer systemorienterte reguleringer, i stedet for individorienterte slik det i stor grad har vært i forkant av krisen.

- By the way, husk at dette kun er et forslag som skal til avstemning i kongressen, minner han om.

Les også:

Obama rystet Wall Street (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.