Bekymring rundt statsfinansene i flere søreuropeiske land har ført til kraftig turbulens i verdens aksjemarkeder den siste tiden. Visesentralbanksjef Jan F. Qvigstad mener uroen også kan gi konsekvenser i økonomien her hjemme.

- Det er av de tingene som har skapt uro internasjonalt. Sånn sett virker det også inn på norsk økonomi, sier Qvigstad til DN.no.

Søker trygg havn
Den siste tiden har vi sett at uroen har gitt til dels markerte utslag i valutamarkedet. Bare i løpet av natten har kronen falt tilbake rundt tre øre mot euro. Og i løpet av den siste måneden har kronen svekket seg mer enn fem prosent mot amerikanske dollar. Mens det ved inngangen til året kostet rundt 5,70 kroner for en dollar koster den amerikanske valutaen nå rundt seks kroner.

Dollaren blir ofte sett på som en trygg havn når det stormer i valutamarkedet.

- Når det er uro, ser vi ofte at de internasjonale finansmarkedene trekker seg ut av småvalutaer og norske kroner. Sånn sett påvirker det kronekursen, sier Qvigstad til DN.no.

Raskere rentehopp?
Qvigstad har tidligere sagt at den planlagte renteoppgangen kan bli noe mer avdempet dersom kronekursen utvikler seg sterkere enn ventet. Når kronen nå går motsatt vei kan uroen i finansmarkedene kanskje løse litt opp i kronedilemmaet som Norges Bank har vært stilt overfor. Dermed kan renten økes raskere for å bremse farten i den innenlandske økonomien.

Qvigstad peker imidlertid på at et svakere vekstbilde internasjonalt også vil gi konsekvenser her hjemme. Svakere vekst kan dermed være et argument for å dempe den videre renteoppgangen.

- Uroen kan også påvirke den internasjonale økonomiske veksten og gi svakere økonomisk vekst. Uroen virker uheldig for verdensøkonomien og er sånn sett uheldig for norsk økonomi, sier visesentralbanksjefen.

Les også:
Investorene angriper Portugal
Bratt nedtur på Oslo Børs
- Politikk lønner seg (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.