Japans statsminister Yukio Hatoyama klarer ikke å bremse økningen i underskuddet på statsbudsjettet, noe som kan resultere i en kraftig økning i utstedelse av nye statsobligasjoner og økte langsiktige renter, skriver Bloomberg News.

Myndighetene i Japan har selv anslått at den offentlige gjelden vil nå 862.000 milliarder yen i mars 2011, som er omtrent to ganger landets brutto nasjonalprodukt (BNP).

- Vi er på vei inn i en fase med ukontrollerbar økning av den offentlige gjelden. Det demokratiske partiet (DPJ) som styrer i Japan mangler forståelse for det kritiske i dette, sa Japans tidligere finansminister Kaoru Yosano i et intervju med Bloomberg.

2010-budsjettet i Japan ble lagt fram forrige måned, og planen er salg av statsobligasjoner, i budsjettåret som begynner 1. april, for 44.000 milliarder yen, eller over 2.800 milliarder kroner for å finansiere underskuddet.

Husholdningene sparer - det offentlige bruker
Hittil har japanerne via sp#229 i bank, pensjonsfond og forsikringsselskaper finansiert det offentlige forbruket ved at disse har kjøpt statsobligasjoner for gigantiske beløp.

Ifølge Yosano vil trolig rentekurven på den offentlige gjelden øke etter hvert som forskjellen mellom den offentlige gjelden og husholdningenes netto sparekapital blir mindre.

“Vi når et punkt med divergens. Når gjelden når nivået på japanernes netto sparekapital på rundt 1.000.000 milliarder yen vil rentene øke, sier Yosano.

Ifølge statistikk fra Bank of Japan har de japanske husholdninger per utgangen av september ifjor en samlet gjeld på 374.000 milliarder yen og totale eiendeler verdt 1.439.000 milliarder yen, eller en netto sparekapital på 1.065.000 milliarder yen.

Les også: Spår krakk i Japan

Frykter "katastrofal kollaps"

Tror verden ender i krig og total finanskollaps

Disse landene er nærmest stupet

Himmel og helvete i EU

- Euroen er dømt til å dø

Hellas avslørt for systematisk talljuks

Storbritannia kan bli "det neste Hellas" (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.