I dag legger eiendomsmeglerbransjen frem bruktboligprisene for januar. Det blir et gjesp, tror analytikerne.
- Det virker også ulogisk at forbrukerne fortsetter å være veldig «bullish» på å kjøpe bolig når de nesten ikke handler noe til jul, sier sjeføkonom Steinar Juel i Nordea Markets til DN.no, og viser til de forsiktige detaljhandelstallene som ble lagt frem i går.
«Bullish» er «finansk» stammespråk for positiv.
Gårsdagens norske detaljomsetningstall bekrefter at folk er forsiktige med pengebruken. Detaljomsetningsvolumet falt med 0,3 prosent i desember etter nedgangen på 0,2 prosent november. «Julehandelen ble ingen jubel», fastslår Nordea.
Les saken: Svak julehandel
Tallene tyder så langt også på at husholdningenes sp#229 gikk ytterligere opp i fjorårets siste kvartal.
I går ble det også lagt frem tall som likevel ikke tyder på at det er noen utlånsstopp i Norge. Men det var særlig utlånsveksten overfor næringslivet som spratt opp.
Les saken:
Lånefesten er ikke over
Les saken:
Borettslag ble dyrere i januar
Seniorøkonom Roger Bjørnstad i Econ Pöyry og siviløkonom Kåre Elnan i Prognosesenteret svarte på DN.no-lesernes spørsmål i nettmøte:
<b>Nettmøte: - Tror vi kan ha høy boligprisvekst ganske lenge</b>
.
- En mer sidelenges utvikling
- Det er litt underlig at norske forbrukere har vært så forsiktige med vanlig shopping, mens bilsalget har vært høyt og boligprisene steg med om lag ni prosent i fjor. Derfor vil det ikke forundre oss om boligprisene fra eiendomsmeglerne som kommer i dag kommer til å vise en mer sidelenges utvikling, sier Juel.
Han synes tendensen i boligmarkedet de siste månedene av fjoråret viste en avdempet utvikling.
På den annen side gjør et lavt rentenivå at mange synes det virker gunstig å kjøpe bolig.
- Men boligprisene har kommet mye opp, slik at nivået begynner å bite. Vi kan også kan også se noe effekt av at bankene strammer inn noe på kredittpraksisen, som følge av Finanstilsynets nye retningslinjer på utlån til boligformål. I sum tror jeg vi ser noe mer forsiktighet, sier Juel.
Januar og februar er ofte måneder hvor prisene stiger betydelig.
- Så en sidelengs utvikling vil være et ganske klart signal om at det er en litt mer forsiktig holdning, sier Juel.
I går la Garanti Eiendomsmegling frem statistikk som viser at prisene på omsatte borettslagsleiligheter kun gikk opp med 0,7 prosent i januar.
I dag la Norges Eiendomsmeglerforbund og Eiendomsmeglerforetakenes forening frem den landsomfattende boligprisstatistikken for januar: Kraftig boligprishopp
I fjor steg boligprisene med hele 4,3 prosent i januar måned.
Venter nullvekst
Handelsbanken Capital Markets venter også at bankene strammer ytterligere inn:
- Fremover antar vi at de nye, og strengere reglene fra Finanstilsynet vil bidra til enda strammere kredittpraksis i bankene, noe som antakelig vil legge en demper på kredittveksten i 2012, skriver meglerhuset i sin morgenrapport.
Handelsbanken peker ogås på at utviklingen i konsumet har utviklet seg svakere enn ventet.
- Vårt anslag på 0,4 vekst i privat konsum i 4. kvartal ser nå noe optimistisk ut. Vi venter at konsumveksten vil fortsette å være svak i 2012, og antar at den avtakende veksten i norske husholdningers konsum vil bidra til at Norges Bank kutter styringsrenten ytterligere, skriver Handelsbanken i morgenrapporten.
I sin morgenrapport skriver sjeføkonom Øystein Dørum i DNB Markets at de venter nullvekst i de sesongjusterte prisene.
En ny undersøkelse som DN.no omtalte i går viser også at internasjonal uro gjør oss mer forsiktige, og kan bidrar til at boligprisene i år vil øke noe mindre enn før.
Les saken: Nordmenn superoptimister på egen økonomi
Les også:
<b>Ny forskrift kan drepe utleiedelen på boliger</b>
- Aldri vært mer fornuftig å binde renten
<b>Nettmøte: - Tror vi kan ha høy boligprisvekst ganske lenge</b>
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.