SEBs sjeføkonom Robert Bergqvist er langt fra overrasket over at Portugal som det tredje landet i eurosonen har søkt om kriselån, skriver di.se.

Han mener spørsmålet om regelrette gjeldsettergivelser kryper stadig nærmere.

Bergqvist gjentar sitt syn om at også Spania etter hvert vil havne i samme "krisekurv", selv om det trolig vil trekke ut i tid.

- Omverdenen ser ut til å undervurdere Spanias gjelds- og konkurransekraftproblem, sier han.

Venter på troverdig politikk
Den svenske sjeføkonomen sier også at vi fortsatt venter på en troverdig saneringspolitikk fra Frankrike, Italia og Belgia.

- Medvind for populistiske partier i for eksempel Finland og Frankrike og tyske meningsmålinger som visker ut forbundskansler Angela Merkels politiske plattform og peker mot regjeringsskifte legger politisk kompleksitet til de allerede vanskelige økonomiske utfordringene, skriver Robert Bergqvist i et kundebrev torsdag.

Igår rapporterte Financial Times Deutschland at stadig flere Euro-lands regjeringer blir mindre og mindre negativt innstilt til ideen om å restrukturere statsgjelden til Hellas. Det innebærer at långivere må ta tap.

Eksperter har pekt på at en eventuell omstrukturering i Hellas vil kunne medføre spekulasjoner om at også Irland og Portugal vil omstrukturere sin statsgjeld, som vil føre til enda høyere markedsrenter på statsgjelden i disse landene.

Portugal måtte be om hjelp
Den avtroppende portugisiske statsministeren, José Sócrates, sa i en tv-tale onsdag kveld at landet ber om internasjonal krisehjelp.

- Jeg har prøvd alt, men vi har nå kommet til det punktet at det å ikke ta denne beslutningen medfører en risiko vi ikke har råd til. Regjeringen har i dag bedt EU-kommisjonen om økonomisk hjelp, sa han, ifølge Bloomberg News.

Talen bekrefter utspillet tidligere onsdag fra finansminister Fernando Teixeira dos Santos. Han bekreftet tidligere på kvelden at landet trenger økonomisk støtte fra EU.

- Det er nødvendig å henvende seg til finansieringsmekanismene som er tilgjengelige i EU. Portugal kommer til å overholde sine økonomiske forpliktelser, og kommer til å ta de nødvendige stegene for å gjøre det, sa finansministeren onsdag kveld, ifølge Financial Times.

- Uansvarlig

- Portugal opptrådte uansvarlig overfor de internasjonale finansmarkedene i en svært vanskelig situasjon, sa finansministeren og viste til at opposisjonen nektet å vedta innstrammingstiltakene den forrige regjeringen la fram i mars, og som førte til at regjeringen gikk av.

Det er ikke klart hvor mye penger Portugal ber om, men lånet blir trolig på mellom 60 og 80 milliarder euro, eller mellom 470 og 630 milliarder kroner, opplyser en høytstående kilde i eurosonen.

Socrates sa at han kommer til å forhandle betingelsene i avtalen til det beste for Portugal.

Høye lånekostnader
Når landet nå offisielt ber om hjelp er Portugal det tredje landet i eurosonen som ber om det, etter Hellas og Irland.

- En redningspakke vil avhjelpe Portuglas akutte finansieringsproblem, men vil ikke løse landets grunnleggende problemer som lav vekst og en svak konkurranseevne. Det ser foreløpig ut som om Spania kan unngå samme skjebne som Portugal, men usikkerheten er stor. Problemene til spanske banker kan være større en tidligere antatt, og arbeidsledigheten er svært høy. En eventuell forverring av situasjonen i Spania vi trolig kunne få langt større ringvirkninger for resten av eurosonen, skriver seniorøkonom Ida Wolde Bache i Handelsbanken i sin morgenrapport.


Les også: - Krittstreken går ved Spania


<b>- Man kan ikke trylle bort gjelden</b>

<b>- Europas skjebne hviler på Spania</b>

<b>Portugal ber om krisehjelp</b>
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.