Etter omfattende medielekkasjer ble SAS-konsernets kriseplan offenttliggjort tirsdag formiddag.

- Jeg undrer meg over at man setter selskapet i skammekroken. Aksjen har ligget relativt rolig de siste ukene, så det er ikke slik at noen har spekulert stort i det ene eller andre, sier flyanalytiker Jacob Pedersen i Sydbank til DN.no. .

Stockholmsbørsen dro i nødbremsen tirsdag morgen, og bråstanset handelen i SAS-aksjen. SAS-aksjen har sin hovednotering i Stockholm, men er også notert i Oslo der handelen også er stanset.

- Jeg synes jeg det er merkelig at børsen legger et slik press på SAS, sier Jacobsen.

Ligner på noe
SAS melder at de akkurat nå er i sluttfasen av en omfattende effektiviseringplan, og presenterer planens to hovedpunkter i grove trekk.

Det ene er salg av ikke-kjernevirksomhet for å redusere gjeld med rundt tre milliarder svenske kroner. SAS går ikke i detalj på hvilke virksomheter som vurderes solgt, heller ikke om flyselskapet Widerøe er blant selskapene som vurderes.

Den andre delen av planen skal gi en resultateffekt på tre milliarder kroner før skatt, og omfatter blant annet økt kostnadsfleksibilitet og redusert kompleksitet.

Les også: Bråstanset handelen i SAS-aksjen og Her er kriseplanen som skal redde SAS

- Dette ligner på noe som kan være det endelige oppgjøret med den kompleksitet og mangelen på fleksibilitet som preger konsernet. Det er noen av de tingene som det er ekstremt viktig å få styr på, sier Jacobsen.

Må nok likevel hente penger
Pedersen tror likevel ikke at SAS klarer å vri seg unna å måtte hente penger gjennom en emisjon.

- Alle vinder må blåse deres vei det neste år dersom de skal unngå å måtte hente penger, sier Pedersen til DN.no.

SAS må kvitte seg med de eiendelene de kan for å styrke balansen i selskapet. DN skrev på fredag at SAS om ett år må ta en gigantisk pensjonsregning inn i regnskapet som følge av nye regnskapsregler. DN omtalte dette første gang i februar 2011.

Dette har ingen kontanteffekt, men egenkapitalen i konsernet vil som følge av dette bli utradert. Den er i halvårsrapporten 11,8 milliarder svenske kroner, like stor som SAS estimerte pensjonsregningen til ved årsslutt 2011.

SAS hentet inn tilsammen 10,5 milliarder svenske kroner i 2009 og 2010.

Ikke overraskende
SAS offentliggjorde også deler av sine kvartalstall tirsdag, som var planlagt sluppet neste uke. SAS opplyser blant annet at de fikk et resultat før skatt på 568 millioner svenske kroner i tredje kvartal.

- Det som kommer frem i dag stemmer ganske godt med det som er skrevet i pressen de siste ukene, så jeg er egentlig ikke overrasket, sier Jacob Pedersen.

Inntjeningen i tredje kvartal er litt lavere enn han hadde regnet med.

- Min overskrift på dette er at det ikke er noe som får meg til å hoppe i stolen, det er på linje med det jeg hadde regnet med etter å ha lest avisene de siste ukene.

Les også: Her er kriseplanen som skal redde SAS (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.