Etter flere år med kraftig vekst i lånene til norske bedrifter ble veksten til nedgang i november og desember ifjor.

Låneveksten i bedriftene har gått fra over 20 prosent på tolvmånedersbasis til å bli negativ i løpet av svært kort tid.

Finanstilsynsdirektør Bjørn Skogstad Aamo mener utviklingen er helt naturlig.

- Når vi ser kredittvekst på minus halvannen prosent, så skulle det bare mangle. Man kom for høyt og må korrigere ned. Tilpasningen som bankene har gjort til risiko oppfatter jeg som naturlig, sier Skogstad Aamo på Samfunnsøkonomenes valutaseminar på Lysebu fredag.

Kritikk
Flere norske banker har det siste året blitt kritisert for å ha strammet for kraftig inn og dermed begrenser vekstmulighetene i næringslivet.

Finanstilsynsdirektøren er ikke spesielt imponert over kritikerne.

- Vi oppfatter at det har vært en del unødig sutring fra næringslivet. Man må regne med at prisen blir høyere når risikoen er høyere. Det skal være slik i et marked, sier finanstilsynsdirektøren.

Øker blant husholdningene
Mens bedriftene nå kutter ned på gjelden, fortsetter husholdningene å øke sine låneopptak. I desember var gjeldsveksten på 6,7 prosent på tolvmånedersbasis.

- Det har i snart ti år vært nesten tosifret årlig vekst. Det er en veldig gjeldsvekst i husholdningne, sier Skogstad Aamo.

Han peker på at verdiskapningen i Norge (bruttonasjonalproduktet) har steget med 50 prosent de siste syv årene.

På samme tid har de samlede utlånene til bedrifter og husholdninger økt med 100 prosent.

- Og det som har vokst aller mest er lån med pant i bolig som har vokst 150 prosent. Altså tre ganger mer enn bnp, konstaterer finanstilsynsdirektøren.

Han mener den kraftige veksten gjør at boligsektoren nå utgjør en langt større risiko for det norske finanssystemet.

- Heldigvis utgjør usikrede forbrukslån bare to, tre prosent av de totale utlånene. De har satt bremsene på, sier Skogstad Aamo.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.