Det ser ikke ut til at «Government Shutdown» i USA i oktober ga et nevneverdig utslag på amerikanernes kjøpelyst, skal vi tro makrotall som ble sluppet onsdag ettermiddag.

- Tallene i dag viser at privatmarkedet i USA så og si er friskmeldt, og det er veldig positivt, sier sjeføkonom Steinar Juel i Nordea Markets til DN.no.

Detaljhandelen utenom bilsalg steg 0,2 prosent i oktober.

På forhånd var det ventet at den ville stige 0,1 prosent. I september hadde detaljhandel uten bilsalg en vekst på 0,4 prosent.

Detaljhandelen medregnet bilsalg hadde en vekst på 0,4 prosent i oktober.

Sjeføkonom Steinar Juel i Nordea Markets.
Sjeføkonom Steinar Juel i Nordea Markets. (Foto: Larsen, Håkon Mosvold/ Scanpix)

Juel mener det er et sunnhetstegn at amerikanerne har brukt penger til tross for usikkerhet knyttet til spliden i Kongressen, som førte til at offentlig sektor var stengt i 16 dager forrige måned.

- USA er ikke lenger en kriseøkonomi. Tallene i dag viser at amerikanerne har fortsatt å bruke penger og ikke latt seg skremme av budsjettkrangelen som har preget landet i høst, sier Juel.

Han understreker at USA fortsatt vi slite med offentlig sektor, og at det er en lang vei å gå for å få dette på plass.

LES OGSÅ: Lav prisvekst sender rentene ned

En overraskelse
På forhånd ventet Nordea en vekst på 0,3 prosent i detaljhandelen. At tallene er høyere er en positiv overraskelse, mener Juel.

- Når tallene i dag er høyere enn ventet øker det sjansen for at Fed raskere vil gjennomføre den varslede nedtrappingen i verdipapirkjøpene, sier Juel.

Tirsdag kveld amerikansk tid sa sentralbanksjef Ben Bernanke at Fed skal starte nedtrapping av verdipapirkjøpene.

Nordea tror dette vil skje i løpet av første kvartal i 2014, nærmere bestemt januar eller februar.

Konsumprisene faller
Amerikanske statistikkmyndigheter slapp også tall som viser en nedgang i konsumprisene i oktober.

Konsumprisene var ned 0,1 prosent i oktober sammenlignet med måneden før. På årsbasis var indeksen opp 1,0 prosent, ifølge TDN Finans.

Konsumprisene eksklusiv mat- og energipriser var opp 0,1 prosent på månedsbasis, og opp 1,7 prosent sammenlignet med samme periode året før.

Ifølge en sammenstilling foretatt av Bloomberg News var topplinje-KPI ventet å være opp 1,0 prosent på årsbasis og uendret på månedsbasis.

Eksklusiv mat- og energipriser var indeksen ventet opp 1,7 prosent år over år, mens månedsveksten var ventet å være 0,1 prosent, skriver TDN Finans.

Følger med på sysselsettingen
Sjeføkonom Juel mener at de viktigste tallene fremover vil bli de amerikanske sysselsettingstallene.

- Antallet sysselsatte vil i månedene fremover vise hvordan det virkelig står til i amerikansk økonomi. Nivået bør holde seg der det ligger nå og ikke synke dersom den økonomiske veksten skal holde seg, sier han.

Juel peker også på at boligtallene, som kommer klokken 16, vil være en god indikator på hvor sterk kjøpeviljen i USA er.

- Den politiske situasjonen i USA er den største risikoen for landets økonomi nå, sier Juel.

Han mener at den økonomiske situasjonen i USA har potensiale til å holde seg stabil med mindre det blusser opp nye politiske konflikter.

LES OGSÅ:(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.