Den amerikanske økonomien vakler på kanten av stupet, og politikerne graver seg ned i ideologiske skyttergraver.
Kun en uke før fristen president Barack Obama har satt for å finne en løsning på USAs akutte finansproblemer, er situasjonen i amerikansk politikk fastlåst.
USA-forsker Ole O. Moen, som er professor ved Universitetet i Oslo, sier til Dagens Næringsliv at det politiske systemet har gått helt i vranglås.
- Det et kan virke som landet er tatt over av tenåringer. Det republikanske parti er tatt over av rabiate høyrevridde. Det er ingen sentrale politikere som tør å gå imot ønskene til Tea Party-bevegelsen. Det er dermed vanskelig å se hvordan de kan ro seg tilbake på midten slik at et kompromiss kan inngås, sier Moen til DN.
Han mener Tea Party-bevegelsen har et religiøst forhold til de politiske målene om skatteletter og nedbygging av statsinstitusjoner.
- Amerikanske politikk på sitt verste
Han får støtte fra en annen USA-kjenner:
- Dette er amerikansk politikk på sitt aller verste. Her skyver de helt avgjørende og overordnede mål for landet til side for å ri politiske kjepphester i stedet. Det er i dagens situasjon veldig vanskelig å se hvordan de kan komme frem til en løsning, selv om det vil være særdeles skadelig for landet dersom løsningen uteblir, sier Geir Lundestad, direktør i Nobelinstituttet.
Lundestad påpeker at gjeldstaket er økt jevnlig de siste tiårene, og at republikanerne først nå har gjort dette til en politisk kampsak med den omstridte Tea Party-bevegelsen i front.
Han mener en sannsynlig løsning på konflikten er at Barack Obama må lempe på kravet om en varig løsning og godta en midlertidig heving av gjeldstaket, men frykter det kan gå veldig galt dersom ingen gir seg.
Katastrofalt
Onsdag ble kongresspolitikerne satt under ytterligere press da kredittratingbyrået Moodys varslet mulig nedgradering av kredittverdigheten til den amerikanske staten.
Det kan skje dersom politikerne ikke makter å komme til enighet om økt gjeldstak og tiltak for å redusere landets store budsjettunderskudd.
- Hvis vi skulle bli nedgradert, ville det sende sjokkbølger over hele verden. Det vil være katastrofalt. Det vil bli en gigantisk krise, sa sentralbanksjef Ben Bernanke til Kongressen onsdag.
Les også:
Obama gir de folkevalgte 36 timer
- 50 prosent risiko for at USA blir nedgradert
- Dette kan bety slutten på min presidentperiode
Om 21 dager kan de utløse «gigantisk krise»
USA på randen
En nedgradering av USA vil bli rådyr
- USA kan gi verden en ny krise (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.