- I beste fall er det slik at det rusler og går. I verste fall kan USA gå inn i en ny resesjon. Og det er langt fra et usannsynlig scenario, sier sjeføkonom Steinar Juel i Nordea Markets til DN.no.

Tirsdag slo forbrukertillitsindeksen fra The Conference Board ned som en bombe i finansmarkedene. Indeksen, som også er kjent som consumer confidence-indeksen, falt 10,5 poeng i februar sammenlignet med måneden før. Indeksen er nå på samme nivå som april ifjor.

Og forbrukernes vurdering av deres nåværende økonomiske situasjon er på sitt laveste på 27 år.

Les mer: Sjokktall fra USA

Det er bare litt over et halvt år siden amerikansk økonomi teknisk sett kom seg ut av resesjonen som da hadde vart siden desember 2007. Men selv om veksttakten var på sitt høyeste nivå på seks år i fjorårets fjerde kvartal, frykter Juel at svak utvikling i forbruket kan føre landet inn i en ny økonomisk nedtur.

Vekstmotor
Privat forbruk er den viktigste enkeltkomponenten i amerikansk økonomi og står for rundt to tredjedeler av verdiskapningen. Avventende forbrukere kan derfor slå bena under hele oppturen.

- I USA er det normalt privat forbruk som er motoren i økonomien. For å få en oppgang der er man helt avhengige av å ha med seg forbrukerne. Det er vanskelig å se at det skal skje i overskuelig fremtid, sier sjeføkonomen.

- Jeg tror endel har vært overoptimistiske med tanke på husholdningens fremtid. Vi har lenge sagt at vi tror at dette kommer til å gå galt, sier Nordea-økonomen.

Les også:

Høy ledighet
Han peker på at arbeidsledigheten er høy, lønnsveksten faller, gjelden fortsatt er høy og sp#229en er på vei oppover - en dårlig kombinasjon dersom man håper på å få fart i forbruket igjen.

- Den jevne bedringen vi hadde i arbeidsmarkedet synes å ha stoppet noe opp.

I januar falt riktignok arbeidsledighetsraten fra 10,0 prosent måneden før til 9,7 prosent. Juel mener dette har sammenheng med at flere melder seg ut av arbeidsmarkedet og at jobbtilbudet dermed faller.

- Man må se på sysselsettingsveksten, og den er svak, sier Juel.

Ifølge myndighetenes månedlige rapport fra arbeidsmarkedet falt sysselsettingen med 20.000 personer i januar. Reviderte tall i rapporten viste også at økningen på 64.000 nye sysselsatte i november ble avløst av et fall på 150.000 i desember.

Les også: Boligprisene faller i USA

USA: Jobbtall overrasker

- Krisepakken skapte millioner av arbeidsplasser (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.