I natt var budsjettkrisen i USA et faktum etter at demokratene og republikanerne ikke ble enige om finansieringen av budsjettåret som starter i dag, tirsdag.
Dermed starter nedstengningen av en rekke offentlige kontorer, parker og institusjoner, mens 820.000 statsansatte sendes på dør.
Professor emeritus ved Universitetet i Oslo og USA-ekspert Ole O. Moen mener de ytterliggående kreftene innad i republikanerne trumfer all fornuft og alle spilleregler i et fungerende demokrati.
- Det er et makabert spill, sier han til DN.no.
- Ille berørt
Han kan ikke huske at det har vært lignende situasjon der en sterkt høyreorientert minoritet har holdt flertallet som gissel på lignende måte, som Tea Party-tilhengerne nå gjør (se faktaboks).
De prøver å omgjøre valget fra ifjor Moen
Selv republikanernes leder i Representantenes hus, John Boehner, har fremstått slukøret, påpeker han.
- Det er tydelig at både de moderate og konservative av den eldre skolen, og lederskapet ellers, er ganske ille berørt, sier Moen.
Vil fjerne Obama
Professoren mener de også har grunn til å være bekymret.
Amerikanerne har tidligere straffet republikanerne hardt for å ha kjørt fast budsjettforhandlingene, som de gjorde i tre uker under Bill Clinton i en uke i 1995, og i tre uker i 1996.
Problemet er at Tea Party-bevegelsen bryr seg ingenting om vanlige regler og kutyme, eller demokrati, men bruker partiet når det passer dem, ifølge Moen.
- De prøver å omgjøre valget fra ifjor, sier han.
Rasistiske
Samtidig er de rasistiske undertonene sterke, påpeker professoren.
Tea Party-folkene er stort sett hvite menn over 45 år, som alle kommer fra valgdistrikt der de har store flertall. De er dermed ikke bekymret for ikke å bli gjenvalgt, ifølge Moen.
- De ser på hvert kompromiss som mangel på ryggrad, mens det amerikanske systemet er bygget på kompromisser, sier han.
Mistet flertall
Det viste også Obamas helsereform da den ble vedtatt i det republikaner-dominerte Huset i 2010.
Da fantes det tilstrekkelig med moderate republikanere i Senatet som sa ja til å avslutte debatten og gå til avstemning, som krever 60 prosents flertall, mens de stemte imot lovforslaget.
Forslaget gikk likevel igjennom med simpelt flertall, og demokratene hadde den gang flertall i Representantenes hus
- Bruker alle midler
Med valget i fjor hadde imidlertid flere av de moderate republikanerne fått nok av trakasseringen fra sine egne, og trakk seg.
Det har gitt de høyreekstreme kreftene fritt spillerom, og skapt en "håpløs" situasjon for Obama, ifølge Moen.
- De er kommet til Washington for å minimalisere det føderale initiativet og sosial lovgivning. De snakker om «States' rights», men det er et kodespråk her også, som i at kampen mot kriminalitet egentlig er å holde de svarte i sjakk. De er ikke politikere, de er ryddegutter, og man bruker alle midler for å forhindre at Obama får til noe som helst, sier professoren.
Vil ha hvitt Amerika
Ironien er også at mens demokratene ved valgene både i 2008 og 2012 vant folkeflertallet i Kongressen, nesten med 1,5 millioner stemmer ifjor, er de i mindretall i Representantenes hus med 201 mot 234 mandater.
Dette fordi demokratene stort sett bor i byer og republikanerne på landet. Valgkretsene manipuleres til fordel for republikanerne ("gerrymandering") som har flertall i langt flere delstatskommisjoner som trekker grensene, enn demokratene, forklarer eksperten.
Dermed er USA kneblet av en minoritet innen en minoritet.
- Det er faktisk snakk om at man har sett at ikke-hvite er på fremmarsj og sikrer flertall for demokratene, og at man klorer seg fast med alle midler for å beholde det gamle, hvite Amerika intakt, sier Moen.
Tilliten stuper
Folket har imidlertid begynt å våkne.
Tilliten til Kongressen har stupt, og på de siste meningsmålingene er oppslutningen kun ti prosent, ifølge CNN.
Professoren mener det kan være det som snur den fastlåste situasjonen.
Samtidig advarer han at det også kan være et forspill på den kommende diskusjonen omkring gjeldstaket, der USA ikke vil kunne betjene den løpende gjelden sin etter 17. oktober om man ikke kommer til enighet.
Les også: Nytt gjeldskaos truer USA
Dystre tegn er allerede synlig i at USAs kredittverdighet har blitt nedgradert av enkelte kredittvurderingsbyråer, påpeker Moen.
- Dette som har skjedd nå er en liten sprekk i demningen, mens gjeldstaket, skulle man ikke bli enige om det, er det som gjør at demningen ryker, sier Ole O. Moen
Les også:
Boligprisfall i september: - Stor sannsynlighet for prisfall ut året
Kjøpte Norges dyreste leilighet: - Dette ble en ufattelig dyr investering
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.