Debatten raser rundt Federal Reserves nye tiltak for å blåse liv i amerikansk økonomi.
Men Nouriel Roubini er krystallklar på hva som er den primære utfordringen for amerikansk økonomi:
- Risikoen er deflasjon, ikke inflasjon, sier Roubini til CNBC.
Nouriel Roubini er professor i samfunnsøkonomi ved Stern School of Business ved universitetet i New York, og er formann i Roubini Global Economics. Han er nærmest for en superstjerne å regne i økonomiske kretser. Og budskapet hans om dystre økonomiske tider har gitt ham kallenavnet Dr. Doom.
- Nødvendig onde
Økonomiprofessoren har i lengre tid støttet kvantitative lettelser, men han gjør det klart at han fortsatt ikke er optimistisk med tanke på vekstutsiktene, selv etter at USAs sentralbanksjef Bernanke sist uke kunngjorde at Feral Reserve skal pumpe 600 milliarder dollar inn i amerikansk økonomi. Eller drysse penger over landet fra et helikopter, som andre kaller det.
Prinsipielt mener Roubini at pengeinnsprøytningen er et nødvendig onde for at den amerikanske økonomien skal styre klar av en katastrofe.
- Det absolutt risikoen for en dobbeldipp. Og det reduserer risikoen for direkte deflasjon eller forventning om deflasjon, sier han til CNBC.
- Nær opptil depresjon
Roubini mener det største problemet er at veksten og inflasjonen er for lav.
- Hvis vi ikke gjør noe for å unngå for lav vekst, kommer til å ende opp i deflasjon, sier Roubini.
Dersom deflasjonscenariet får lov til å utfolde seg fordi sentralbanken ikke griper inn, mener Roubini at USA kommer til å ende opp som Japan:
- I en felle som ligger nær opptil depresjon, og som kan vare et tiår, om ikke lenger.
Roubini er tydelig på hvorfor et marerittaktig inflasjonsscenario ikke er sannsynlig nå i USA.
- For det første er det slakk i arbeidsmarkedet. Og i større grad enn ledighetsstatistikken alene skulle tilsi. for å forstå denne situasjonen fullt ut må man ikke bare gjøre rede for de arbeidsledige, men også deltidsarbeidende, motløse ansatte og overbemanning, som til dels driver bedriftens fortjeneste uten topplinjevekst, sier Roubini til CNBC.
Så lenge det er slakk, kan det faktisk gå mange år med vekst over trend før det blir stramt i arbeidsmarkedet og varemarkedet, mener Roubini.
- Dette er faktorerene som først og fremst driver inflasjonen, sier Roubini
Les også:
- USA lager nye bobler
Valutakrigen kan eskalere
<b>Lover å stramme inn i tide</b>
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.