USA trenger flere hundre milliarder dollar i en ny stimulansepakke, mener økonomiprofessor Alan S. Blinder ved Princeton-universitetet, ifølge Dagens Næringsliv.
Men bekymringene for statsunderskuddet er i ferd med å få overtaket i USA.
- Jeg har stor tro på en ny stimulansepakke, så lenge den oppfyller tre kriterier: Den må være moderat i størrelse, ha tidsbegrenset varighet, og bør være finansiert i obligasjonsmarkedet. Det er riktig at statsunderskuddene ikke er bærekraftige. Økonomer har advart mot amerikanske statsunderskudd helt siden Reagans skattekutt. Men du kan gå på den veien ganske lenge. Kanskje vi kan gå på den i tredve år til, sier Blinder.
Han mener det beste finansminister Timothy Geithner kan gjøre akkurat nå, er å låne et par hundre milliarder dollar i obligasjonsmarkedet, når renten på amerikanske statsobligasjoner er så lav som den er.
Motstanden øker
Men det spørs om Obama nå klarer å stille en ny stimulansepakke på bena. Inflasjonsfrykt er nemlig kommet på moten igjen i USA.
Til høsten er det kongressvalg, og i Washington kjører republikanerne et hardt løp mot flere utgiftsposter og økte offentlige underskudd. Den amerikanske statsgjelden er nemlig på rekordnivåer, og årets underskudd på statsbudsjettet vil bli godt over 1000 milliarder dollar, tilsvarende over ti prosent av verdiskapningen (BNP) i landet.
Dermed har Obama i det siste begynt å snakke om at de fleste offentlige budsjetter skal trimmes med fem prosent, ifølge New York Times.
Princeton-kollega og nobelprisvinner Paul Krugman har advart mot et kutt i offentlig pengebruk akkurat nå, på bunnen av konjunkturene, kan lede USA inn i «et tapt tiår» som det Japan har opplevd.
- Det kan gå sånn, men jeg tror ikke det amerikanske publikumet vil tolerere så mye som det japanerne har gjort, sier Blinder.
Les også:
Underskuddet svulmer
<b>Gir Kina skylden for ubalanse i verdensøkonomien</b>
USAs statsgjeld doblet på 10 år
-Krise hvis ikke gjelden reduseres
Astronomisk USA-underskudd
Her kommer den neste finanskrisen - ganger ti
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.