I løpet av to øker har Nouriel Roubini, også kjent som Dr. Doom, blitt mer redd for at USA er på vei mot en "dobbel-dipp".
En lang rekke med svake makronyheter fra USA de seneste to ukene indikerer at den amerikanske økonomien kun i beste fall er på vei mot en U-formet gjeninnhenting, som han tidligere har trodd på, skriver han i et notat til sine kunder.
Makronyhetene han sikter til er lavere forbrukertillit, boligsalg, produksjon og sysselsetting.
- Faktisk gir disse datene en betydelig nedsiderisiko, selv i forhold til de mest pessmistiske vekstanslagene som Roubini Global Economics har spådd for første kvartal, skriver han.
Nær vippepunktet
Han peker på at USA står overfor store utfordringer i andre kvartal, spesielt ettersom de historisk høye offentlige stimulansene blir mindre.
- USA ser ut til å være nær vippepunktet for en "dobbel dipp"-resesjon, skriver han, og viser til det man kaller en w-formet utvikling.
Debatten i USA går nå på om gjeninnhentingen kommer til å være V-formet, altså rask tilbakevending til robust vekst, U-formet, treg vekst under trend de neste to årene, eller W-formet, en såkalt dobbel-dipp resesjon.
Analyseselskapene ISI, Macroeconomic Advisors og JP Morgan er blant dem som tror på V-formen. U-tilhengerne er Roubini selv, Goldman Sachs og PIMCO.
- Som jeg indikerte så tidlig som i august 2009, var jeg bekymret for en dobbel-dipp, selv om jeg da mente det var en liten sannsynlighet for det på 20 prosent, mot 60 prosent sannsynlighet for en U-formet gjeninnhenting, skriver han.
Fullstendig fæle
Roubini hadde en telefonkonferansen i slutten av februar der han diskuterte med økonomen Ed Hyman om gjeninnhentingen skulle være U- eller V-formet.
- Siden da har et ras av nye makrotall kommet. De har nesten kun vært svake, hvis ikke fullstendig fæle. Forbrukertilliten har rast, salget av nye hus har kollapset mens salget av brukte boliger har stupt. Produksjonen er kraftig ned, skriver han, og fortsetter:
- Bestillingen av varige goder faller, nye søkere til arbeidsledighetstrygd er sta høye og inntektene er ned.
Samtidig har produksjonsindeksen ISM, selv om den fortsatt over 50, falt og globale produksjonsindekser har også falt av gjeninnhentingen.
Verre i Europa enn i USA
Samtidig har man gjeldskrisen i eurosonen.
- Det øker risikoen for en dobbel-dipp , på grunn av strengere finanspolitikk i euro-periferien. Selv om eurosonen ikke får en dobbel-dipp, kommer veksten i innenlandsk etterspørsel til å være mer dempet enn i USA, skriver han.
Dermed kommer eurosonen til å få store problemer med å bidra til å dra opp eksporten fra USA, og kommer dermed isteden til å ødelegge for den globale etterspørselsveksten,
- Det bidrar til trusselen om en dobbel-dipp som rammer høyinntektsland, konkluderer Roubini.
Les også:
Rekordhøy USA-gjeld (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.