Både USA og Japan må gjøre mer for å redusere stasgjelda, insisterer Det internasjonale pengefondet (IMF). Hvis ikke risikerer de to stormaktene galopperende lånekostnader og gjeldskrise.

Til nå er det først og fremst europeiske land som Hellas og Irland som har fått alvorlige problemer på grunn av høy statsgjeld og stort budsjettunderskudd.

Men denne uka ble Japans kredittverdighet nedgradert av selskapet Standard & Poor’s. Og det offisielle anslaget over USAs underskudd på statsbudsjettet i 2011 ble økt med 40 prosent.

– Må gjøre mer
Store skattelettelser i USA og økende offentlig forbruk i Japan bidrar til den bekymringsfulle situasjonen, heter det i en ny rapport fra IMF.

Den amerikanske presidenten Barack Obama foreslo i sin tale om rikets tilstand å fryse en del av de offentlige utgiftene de neste fem årene. Men IMF påpeker at dette langt fra er nok.

Siden amerikanerne ikke evner å redusere underskuddet nå, blir de nødt til å kutte desto mer i 2012, advarer pengefondet.

Kursen falt
For å bedre situasjonen i Japan anbefaler IMF at myndighetene i Tokyo øker momsen for å få mer penger i statskassa.

Landet har de siste årene bygd seg opp en større statsgjeld enn noe annet industriland, og gjelden tilsvarer nå 50 billioner eller 50.000 milliarder kroner.

Da Standard & Poor’s flyttet Japan fra kategorien AA til AA minus denne uken, var det første gang siden 2002 at landets kredittverdighet ble nedgradert. Beslutningen førte til et fall i prisen på japanske statsobligasjoner.

Statsminister Naoto Kan erkjenner at myndighetene nå må ta grep for å opprettholde tilliten i markedet.

– Vi må sørge for at markedet beholder tilliten til de japanske statsfinansene, sa Kan da han talte i nasjonalforsamlingen fredag.

Ulike løsninger
Analytikere frykter likevel at det kan bli vanskelig for regjeringen å opptre disiplinert i finanspolitikken.

– Dagens nedgradering styrker vår frykt for at 2011 kan bli året da Japans store gjeldsproblemer slår ut for fullt både på hjemmeplan og internasjonalt, advarer selskapet Capital Economics.

I USA diskuterer begge de to store partiene hvordan de skal klare få bukt med det voksende underskuddet. Mens Demokratene vil øke skattene, krever Republikanerne kutt i de offentlige utgiftene.

Selskapet Moody’s advarer om økende risiko for at også USAs kredittverdighet blir nedgradert. Risikoen beskrives likevel som liten, og foreløpig får amerikanerne beholde toppkarakteren AAA.

Les også: USA kan gå 8700 milliarder kroner i minus


Japan:

- Vi har en forferdelig drøm

<b>- Japan har mistet livsviljen</b>

<b>Frykter kollaps i Japan</b>

<b>Varsler 20 års nedtur for vanlige folk </b>

USA:


<b>- USA er konkurs innen 2020</b>

<b>«California i realiteten konkurs»</b>

<b>Økt frykt for gjeldskrise i USA</b>

<b>Dr. Doom spår amerikansk kollaps</b>

<b>Tror verden ender i krig og total finanskollaps</b>
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.