Skiferrevolusjonen i USA vil i nær fremtid føre til at USA blir mer og mer selvforsynt med olje og gass. Det betyr at de trenger mindre olje fra Midtøsten. Når det skjer faller trolig interessen for å sikre produksjon og transport av olje i de oljerike landene i Midtøsten og i de utsatte havområdene rundt.

- Det vil føre til at landene som nå er i sterk økonomisk vekst vil måtte, og det tror jeg egentlig er mot deres vilje, ta større ansvar for verdens sikkerhet, sier utenriksminister Espen Barth Eide, og legger til.

- USAs politiske spillerom øker, mens en del av de fremvoksende økonomiene vil se at spillerommet innskrenkes som følge av behov for energi, sier han.

USA sikret energinasjonene
Barth Eide kom direkte til First Securities Nordic Energy Summit fra et møte i giverlandskomiteen for Palestina.

- Der var også mange av de arabiske landene representert. Vi merker at de begynner å ta inn over seg at i fremtiden kommer oljeeksporten til å gå i motsatt retning av i dag, ikke til USA, men til land i Øst-Asia. Den sterke etterspørselen kommer fra India og Kina, sier han.

Eide legger vekt på at USAs økende energiselvstendighet har betydelig påvirkning på oss alle, enten vi jobber med energi eller ikke. Gjennom historien har energi og sikkerhet hengt nøye sammen.

- Det spesielle forholdet mellom endel stater i Midtøsten og USA baserer seg helt klart på at USA er en sterk forbruker av energi og landene i Midtøsten er produsenter. Dette har formet USAs utenrikspolitikk som igjen har formet internasjonal utenrikspolitikk, sier han.

Ansvaret overføres
Han understreker at den økende selsvstendigheten betyr ikke bare noe for USA og Midtøsten, men på USAs rolle i verden og på hvordan verdens sikkerhet er organisert. Han merker ingen sterk interesse fra de fremvoksende landene til å ville ta et slikt globalt ansvar.

- Men landene i Øst-Asia blir gjennom oljeimport mer avhengig av sikkerheten globalt, og vil måtte ta mer ansvar og engasjere seg mer. Og det er kanskje en god ting. Alternativet er at ingen tar ansvar for de globale institusjonene. Det er viktig å forstå at disse systemene bare er så sterke som landene vil at de skal være, sier han.

Ambassader i endring
Eide mener etterspørselen etter energi i verden kommer til å øke, men at det er viktig for norske aktører å forstå at modellen er i endring.

- Det er ikke bare justeringer i dagens modell, sier han.

Norske ambassader og utenriksstasjoner får i økende grad beskjed om å engasjere seg i energispørsmål. Representasjonen er sterkt endret de siste årene, slik at stasjonene i fremvoksende økonomier er styrket.

- Dette er spørsmål som er høyt på min agenda og regjeringens agenda.

Les også:

<b>- 2013 blir trolig vendepunktet</b>

<b>- Folk vil høre denne historien</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.