- Samlet sett tror jeg at BRIK-landenes aktivitet, vekst og oppgang vil være nok til å hindre en global dobbeldipp, men jeg er jammen ikke sikker på at det er nok til å hindre en dobbeldipp i Vesten, sier makroøkonom Shakeb Syed i Handelsbanken Capital Markets til DN.no.

De fire viktigste fremvoksende økonomiene i verden, Brasil, Russland, Kina og India, blir ofte omtalt som BRIK-landene. Gruppen av vekstlokomotiv er blant landene som har fått oppgaven med å holde veksten i verdensøkonomien oppe mens de industrialiserte landene forsøker å komme seg til hektene igjen etter finanskrisen.

Kraftig opptur
Viktigst av dem alle er Kina, som er verdens fjerde største økonomi etter USA, eurosonen og Japan.

Etter at Kinas bnp økte med 8,7 prosent i 2009 startet 2010 i forrykende tempo med en vekst på hele 11,9 prosent målt i årlig rate i årets første kvartal.

Den raske gjenninhentningen skyldes en gigantisk stimulansepakke fra myndighetene. Faren for overopphetning og høy inflasjon har imidlertid ført til at myndighetene har gjennomført tiltak for å bremse veksten.

Avdempet vekst
I årets andre kvartal var veksten på 10,3 prosent målt i årlig rate, og ekspertene venter ifølge en undersøkelse Bloomberg News har gjort at veksten vil dempes ytterligere til 8,7 prosent i årets fjerde kvartal.

- Vi ser en avdempning av veksten. Både på grunn av kortsiktige tiltak, som er en ønsket politikk, men også på grunn av strukturelle faktorer som demografien, sier Syed.

Eldrebølge
Han mener at ettbarnspolitikken i Kina kan skape utfordringer for landets vekstutvikling, som i stor grad har vært drevet av tradisjonell industri og tekstilindustrien. Landet står nemlig overfor en stor eldrebølge.

- I industrien har det typisk vært unge menn som har jobbet, mens det har vært unge kvinner i tekstilindustrien. Den unge arbeidskraften har vært drivkraften i kinesisk økonomi. Eldrebølgen er en strukturell endring som også er med på å dempe veksten, sier Syed.

Han peker på at landet også er i ferd med å la valutakursen styrke seg, noe som også vil kunne bidra til mindre eksportetterspørsel og dermed svakere vekst.

- Vi har et estimat på åtte prosent bnp-vekst i Kina i 2011. Det er fortsatt høyt, men lavt i forhold til tidligere år, sier Handelsbanken-økonomen.

Råvarenasjoner
To av de andre viktige fremvoksende økonomiene i verden, Brasil og Russland, har opplevd en kraftig gjeninnhentning det siste året.

- De er stimulert av råvare og olje som tuter og går. Vårt estimat for oljeprisen er 100 dollar neste år. Gitt det estimatet tror vi fortsatt på solid vekst i de landene. Derfor er vi optimistiske på vegne av Russland og Brasil.

Motsatt utvikling
Han er også optimistisk når det gjelder vekstutsiktene i India.

- Der går demografiutviklingen i helt motsatt retning enn i Kina. 50 prosent av befolkningen er under 25 år. Tenk på ressursene som ligger der. Kombinert med det faktum at engelsk er det andre offisielle språket i India, slik at de unngår flaskehalser på grunn av språket, sier Syed.

Den største risikoen for den videre vekstutviklingen er manglende infrastruktur, mener Handelsbanken-økonomen.

- Den flaskehalsen de faktisk har er manglende infrastruktur. Men det er satt igang enorme tiltak for å bøte på problemene. Jeg tror ikke dette er problemer man blir helt kvitt, men jeg tror på en betydelig bedring, sier Syed.

Hindrer global dobbeldipp
Konklusjonen er at de fire vekstlokomotivene fortsetter i høyt tempo. Men kanskje ikke i høyt nok for resten av verden.

- Det vil være nok til å hindre en global dobbeldipp, men jeg er jammen ikke sikker på at det er nok til å hindre en dobbeldipp i Vesten, sier Syed.