DNBs konsernsjef Rune Bjerke mener det er en uunngåelig konsekvens av økte krav at renten settes opp.

- Mye på en gang
Det sier Bjerke til TDN Finans i forbindelse med et frokostmøte på Leangkollen torsdag morgen i regi av Asker og Bærums Næringsråd.

Han viser til styringsrenten, kapitalkrav, krav til likviditet, funding og til livselskapenes soliditet, som alle gjør kapital dyrere og mindre tilgjengelig.

company:dnb

- Det er en uunngåelig konsekvens når man gjør så mye på en gang, sier han.

Bankøkning kan gi rentekutt
Seniorøkonom Kari Due-Andresen i Handelsbanken Capital Markets tror bankene kan øke rentene mer enn Norges Bank venter, og dermed tvinge sentralbanken til rentekutt, ifølge en oppdatering torsdag.

«Dersom Norges Bank gir råd om en motsyklisk buffer for bankene, slik de regner med, kan bankene heve rentene mer enn Norges Bank venter. I så fall kan Norges Bank også bli tvunget til å kutte renten for å hindre at den økonomiske aktiviteten i Norge avtar mer enn ventet», skriver Handelsbanken-økonomen.

Hun ser sannsynligheten på 50 prosent for et rentekutt i tredje kvartal som mer av en teknisk mulighet enn en reell mulighet, «men det understreker nedsiderisikoen i den norske økonomien for øyeblikket».

Følger utviklingen dag for dag
Bjerke vil ikke kommentere om valgkampen eller valgresultatet vil ha noe å si for deres rentesetting.

- Det eneste jeg kan si er at vi er nødt til å følge utviklingen fra dag for dag, uke til uke, måned for måned, og jeg tror etter hvert folk har begynt å skjønne hva det er som fører til hva, sier han, og viser til styringsrenten og økte kapitalkrav.

Ifølge ham er det ingen sammenheng mellom valgresultat og bankenes rentefastsettelse.

- Vi må se på hva som skjer med styringsrenten og hva som skjer med rammevilkårene, sier han til TDN Finans.

Vil heller holde igjen overskudd
Bjerke ser ellers ingen grunn eller behov for å gå i markedet for å hente kapital.

DNB vil heller vil forsøke å bygge soliditet gjennom å holde tilbake større deler av overskuddet inntil de har nådd nivået som myndighetene mener at banken bør ligge på.

- Det vil være vanskelig å forklare hvorfor en av de mest solide bankene i Europa skal gå ut i markedet å hente kapital, når de mindre bankene ikke gjør det, sier Bjerke.

DNB-aksjen DNB er ned 3,58 prosent til 90,20 kroner, omsatt for 177 millioner kroner på en svak Oslo Børs torsdag, der hovedindeksen er ned 1,07 prosent.

Les også: Bjerke: - Gullalderen er over (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.