Dollaren vinner, euroen taper og norske kroner havner et sted midt imellom.

Slik kan DnB Nor Markets' ferske valutaprognoser oppsummeres (se tabeller nederst i saken).

- Vi tror oppsvinget i amerikansk økonomi blir kraftigere enn i en rekke andre land. Med sterkere vekst venter vi også at Fed hever styringsrenten i et raskere tempo. Dette er i tråd med hva vi har observert tidligere – USA leder an i konjunkturforløpet og rentesettingen, skriver DnB Nor Markets-økonomene Anders Grøn Kjelsrud og Maren Romstad i meglerhusets ferske prognoserapport som ble lagt frem onsdag.

Konjunkturskifte
De to tror at vekst- og renteforskjeller mellom landene blir temaet som vil prege valutamarkedet i tiden som kommer. Dermed ender den amerikanske valutaen som en av vinnerne i valutamarkedet fremover.

- En viktig grunn for vårt syn er at verdensøkonomien befinner seg i et konjunkturskifte. I overgangen fra en nedgangs- til oppgangskonjunktur er det naturlig at vekst- og renteforskjeller får økt oppmerksomhet hos analytikere, i media og hos andre markedsaktører. Og som tidligere venter vi at dette er positivt for dollaren, skriver de i rapporten.

DnB Nor Markets spådom om et raskere oppsving i USA enn mange andre steder gjør at de tror at nasjonens valuta vil kunne gå helt ned mot 1,20 dollar for en euro på 12 måneders sikt.

Taperen
Om dollaren blir den store vinneren, så blir euroen den store taperen.

Les også: Europa-ferien blir råbillig

- I tillegg til at dollarutsiktene synes positive, tror vi fortsatt på ytterligere nedside for euroen. De seneste månedene har avdekket underliggende problemer med eurosamarbeidet og de store forskjellene mellom medlemslandene, skriver de to DnB Nor-økonomene.

Utsikter til svært ulik vekstutvikling for landene i eurosonen gjør det vanskelig for ECB å heve styringsrenten.

- Selv om de kortsiktige likviditetsproblemene i Hellas ser ut til å løse seg, kan vi ikke utelukke at det negative fokuset på budsjettpolitisk innstramning i eurosonen vil vedvare.

- De langsiktige problemene forsvinner ikke med det første, og de gjelder i stor grad også for andre land som Irland, Portugal, Spania, Italia, Belgia og kanskje til og med Frankrike. Mye på bakgrunn av disse strukturelle problemene i eurosonen tror vi euroen blir blant taperne i valutamarkedet i år, skriver Grøn Kjelsrud og Romstad i prognoserapporten.

Britisk opptur
Den samme begrunnelsen gjelder ifølge de to økonomene også for det britiske pund.

- Fortsatt fokus på problematiske statsfinanser vil trolig heller ikke slå positivt ut for britiske pund, som også tynges av et økende budsjettunderskudd og høy offentlig gjeld.

Likevel tror de at pundet vil styrke seg mot euro, siden gjeldsproblemene er mer fremtredende blant enkelte land i den europeiske valutaunionen.

På kort sikt kan likevel usikkerheten rundt en eventuell mindretallsregjering i Storbritannia svekke pundet. De tror imidlertid ikke at effekten vil vedvare siden en ny regjering uansett blir nødt til å gjøre budjsettinnstramninger.

Japansk valutafall
Japanske yen blir også blant valutataperne i tiden som kommer, spår DnB Nor-økonomene. Yen har tradisjonelt vært en sterk valuta i urolige tider. Det har den også vært denne gangen.

- Svak vekst, lave renter og høy offentlig gjeld tilsier en svakere yen. I tillegg synes også valutaen overvurdert i forhold til mer langsiktige betraktninger som kjøpekraftsparitet. En risikofaktor for vår prognose er at uroligheten i finansmarkedene vedvarer. Dette vil i så fall kunne utsette svekkelsen, men ikke være nok til å avblåse den, skriver Grøn Kjelsrud og Romstad.

Nedtur for sveitserfranc
Sveitsiske franc har tidligere også vært en favoritt når det har stormet i finansmarkedene. Den har gjort det bra når risikoappetitten har vært lav og omvendt.

- Historiske forkl#229svariabler synes imidlertid å ha blitt mindre viktig det siste året, noe som kan tilskrives fokuset på den sveitsiske sentralbankens interveneringer, samt den brede eurosvekkelsen som følge av Hellas-uroen. Fremover venter vi imidlertid at oppmerksomheten gradvis vender tilbake til de tradisjonelle faktorene, hvilket taler for en svakere franc.

Venter svakere krone
Norske kroner har det siste året blitt trukket frem som en trygg havn i valutamerkedet og til og med blitt pekt ut som verdens beste valuta. Mange faktorer taler for en videre kronestyrkelse, men de to DnB Nor-økonomene tror likevel ikke det vil skje.

Selv om vi har verdens mest solide statsfinanser og allerede er i gang med å heve styringsrenten slik at renteforskjellen til andre land øker, er det ikke nødvendigvis slik at kronen må styrke seg fremover, mener de to.

- Til tross for argumentene for at kronen skal styrke seg ytterligere er vi imidlertid langt fra overbeviste om at dette faktisk vil skje.

Kronen allerede styrket seg mye, og handelsvektet er den nå tilbake til nivåene fra før finanskrisen.

Dessuten viser enkel kjøpekraftsparitet at dagens kronekurs er omtrent riktig, det samme gjør historiske gjennomsnittskurser, mener de to.

Heller ikke utsiktene for tradisjonelle faktorer som oljepris og risikoappetitt gir indikasjoner på at kronen skal til himmels.

- Vi venter riktignok at volatiliteten i finansmarkedene gradvis vil avta ytterligere, noe som normalt er positivt. Ulike mål på usikkerhet har imidlertid langt på vei allerede falt tilbake til normale nivåer, så det virker noe tvilsomt at det er et videre fall i volatiliteten som skal bidra til en sterkere krone.

Stemningen snur
DnB Nor-økonomene peker også på at trenden i kronemarkedet ser ut til å ha snudd. Utlendingene startet året som nettokjøpere, godt posisjonert for en ventet kronestyrkelse.

- Posisjoneringen ser nå i viss grad ut til å ha snudd, daglige ordrestrømmer har i perioder vist nettosalg av norske kroner. Dette kan tolkes som dalende interesse, og mindre villighet til å by valutaen sterkere. Alt i alt tror vi ikke på en rekordsterk krone, men venter heller at den handelsvektede kronen skal svekke seg marginalt det neste året.

- Videre anslår vi at en euro vil koste 7,80 kroner om ett år, hvilket i stor grad er en konsekvens av eurosvekkelse, konkluderer Grøn Kjelsrud og Romstad.

DnB Nor Markets' kroneprognose


DnB Nor Markets' prognoser for utvalgte valutakryss

(Kilde: DnB Nor Markets' Økonomiske utsikter 2/2010)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.