- Varig vern er jo ikke aktuelt, sa Eirin Sund (Ap) til norsk oljeelite på Oljeindustripolitisk seminar i Sandefjord i dag.
Forvaltningsplanen for Lofoten og Vesterålen er ventet i løpet av noen måneder. Oljebransjens største ønske er klarsignal for å starte undersøkelser og leting.
Foreløpige rapporter fra Oljedirektoratets seismikkinnhenting bekrefter havbunnens potensial og geologien er kjent. I tillegg ligger områdene så nær land og eksisterende infrastruktur at oljeselskapene ser for seg en raskere utbygging enn tilfellet er på dypt vann i Barentshavet eller i de gjenstående ukjente farvannene i Norskehavet.
Venter på forvaltningsplan
Regjeringspartiene gjorde det de kunne for å unngå å snakke om Lofoten og Vesterålen i debatten på Sandefjordkonferansen. Men da spørsmålet kom opp om varig vern, røpet arbeiderpartiets representant at det ikke er der debatten internt i regjeringen står.
Og statsråd Terje Riis-Johansen (Sp) bekrefter at det ikke er aktuelt med varig vern.
- Jeg synes Eirin besvarte det spørsmålet på en fin måte. Varig vern har heller aldri vært et Senterpartistandpunkt, sier han.
- Alt annet tar for lang tid
Regjeringen skal levere forvaltningsplanen for Lofoten og Vesterålen i første kvartal av 2011. I tillegg ventes det på en egen oljemelding, den første på syv år.
Terje Riis-Johansen mener samtidig at det er galt å se på bare Lofoten når man snakker om oljenæringens fremtid i Norge, og trekker frem at det for eksempel kan komme mye spennende i Barentshavet.
- Men det er bare i Lofoten at det ligger slik til rette at man kan komme raskt i gang. Det kan hende det finnes ting i Barentshavet, men det krever mer tid i forkant av utvinning, sier Erna Solberg (H).
Hun frykter at Forvaltningsplanen som kommer i for stor grad er preget av intern drakamp i regjeringen, og for lite langsiktig oljepolitikk.
Oslo Arbeiderparti har tidligere gått inn for varig vern. Det samme har en stor gruppe miljøvernsorganisasjoner.
Les også:
Krever varig vern av Lofoten (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.