I dag starter Paretos årlige olje- og gasskonferanse i Holmenkollen. I to dager skal store og små spillere i bransjen bli presentert for meglerhusets- og hverandres syn på investeringsklimaet i tiden fremover.
- Det er ganske stor bekymring i markedet nå for at investeringene i oljeservice blir dempet og veksten svakere enn ventet. Det er mye diskusjon om dette om dagen. Veksten de kommende årene bekymrer, sier Anne Gjøen, analytikersjef i Handelsbanken Capital Markets.
Tom sparegris
De siste årene har oljeprisen steget og lagt seg på en historisk høy, stabil pris. Gjennomsnittet i 2011 og 2012 var på henholdsvis 111 og 112 dollar fatet. I år havner trolig prisen noe under dette, og de fleste meglerhus ligger inne med lavere estimater for årene frem mot 2020.
- Samtidig har prisene på service steget og utviklingskostnadene på nye felt er økende. Det gjør at oljeselskapene sliter, og har slitt en stund, med lite, om noen, fri kontantstrøm. Om ikke oljeprisen bedrer seg fremover blir ikke det noe bedre, sier Gjøen.
Les også: SEB: - Ikke unormalt store oljepris-svingninger
Selv om oljeprisen har steget har ikke oljeselskapenes inntjening gjort det samme.
Lavere veksttakt
Det store samtaleemnet i både selskaper og investeringsbanker er nedgang i investeringstakten og vedvarende lave marginer.
- Med oljeprisutviklingen som et bakteppe er det ikke urimelig å vente seg et fall i veksttakten i oljeservice, sier Teodor Sveen Nilsen i Swedbank First Securities.
Han trekker frem utviklingen i investeringsbudsjettene til Statoil som et eksempel. Mens de de siste årene har hatt en vekst år for år, er guidingen fremover at det blir en svak eller uteblivende vekst.
- Men veksten har jo vært svært høy, så det er kanskje ikke så ille?
- Ja, det har den vært, men gitt markedets fokus på fri kontantstrøm og det faktum at oljeprisveksten har vært flat år over år i flere år, er det rimelig å anta at veksten vil avta, sier han.
Utsetter prosjekter
Anne Gjøen mener vi står overfor en ny type forsinkelser i oljeserviceprosjektene.
- Oljeselskapene har slitt med å få til vekst, i særdeleshet inntjeningsvekst, og nå har de hatt så mye fokus på volumvekst at man er redd for at det ikke skal være lønnsom vekst. Selskapene må gå gjennom sin egen situasjon og det medfører i første omgang at de utsetter investeringer for å prøve å få ned kostnadene. Det vil si at de vil bruke lenger tid på planleggingsfasen, og prøve å finne andre måter å gjøre ting på.
- Statoil har solgt unna eiendeler for å få frem underliggende verdier, men aksjekursutviklingen har vært veldig dårlig og det er et signal fra markedet om misnøye med den underliggende inntjeningsutviklingen, sier Gjøen.
Lavere oljepris
Swedbank tror på en vekst i oljeservice for i år på 10 prosent og for neste år på fem prosent. Oljeprisen vil ligge på 105 neste år og 100 i 2015, mener meglerhuset. Oljepriser under 100 dollar vil gi kutt i oljeselskapenes investeringsbudsjetter med etterfølgende frykt for at for få nye felter blir igangsatt for å erstatte gammel produksjon.
- Det er fryktelig lenge til påstanden om at olje og gass er "yesterdays fuel" stemmer. Men dette tiåret vil vi kanskje oppleve at oljeetterspørselen ikke stiger år for år som følge av sterk effektivisering, overgang til gass og litt overgang til andre energibærere, sier han.
Anne Gjøen mener det er to mulige utfallfor oljeprisutviklingen.
- Det er jo ikke så mye billig olje å få tak i, ikke engang i Opec, og spørsmålet er om det vil drive prisen opp. Andre frykter at man har nok tilbud på grunn av skiferolje i USA og at oljeprisen vil falle. I så fall må kostnadene ned, når vi vet at kostnadene allerede er et problem ved høy oljepris, sier hun.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.