- Denne typen inngrep som man gjør i Spania vil ramme innenlands etterspørsel utrolig hard, og forverre arbeidsledigheten og redusere optimismen til husholdningen og bedriftene, sier sjeføkonom Jan L. Andreassen i Terra-Gruppen.
Idag vedtok det spanske parlamentet regjeringens plan om å gjennomføre det dypeste budsjettkuttet på 30 år.
- Det blir rett og slett noen veldig vonde og vanskelige år fremover. Alle innstramningstiltak har en multiplikatoreffekt som du ser de neste to årene – så dette blir noen tøffe år med fallende levestandard og stigende arbeidsledighet i hele sør-Europa, sier Andreassen.
Alternativet er konkurs, påpeker han.
Les også: - Typisk å torpedere hverandre
- Beleilig
- Selv uten renteutgifter har de for store underskudd. Så det er egentlig ikke finans eller gjelden som er problemene. Det er at de har levd over evne og har hatt fryktelige tilbakeslag i sin viktigste sektor - byggebransjen, sier Andreassen.
Det som skjer i hele sør-Europa er nødvendig kutt i forbruk og reformer av arbeidsmarkedet, slik at det blir enklere å sparke ansatte samtidig som pensjonsalderen heves, mener sjeføkonomen.
- Og alle disse tre tingene er egentlig helt nødvendig, og kommer til alle større europeiske land, inkludert Frankrike. Det kommer også på et beleilig tidspunkt fordi nå er det god vekst i Afrika, Asia og Latin-Amerika og normal vekst i USA. Alt dette er veldig positivt, synes Andreassen.
- Politisk union
Andreassen mener en naturlig konklusjon etter vårens krise i sør-Europa er en politisk konstruksjon med et nasjonalbudsjett som lages i Brussel.
- For dette viser hvor hjelpeløst systemet med små nasjonale parlamenter er. I siste instans hviler hele kredibiliteten til sør-Europa på at nordeuropeerne er villige vil å betale regningen deres. Jo raskere vi kommer til politisk union i eurolandene, jo bedre er det.
- Bedre slagkraft
Andreassen tror vi får en situasjon tilsvarende den i Japan på begynnelsen av 1990-tallet.
- Japan var også inne i en slik prosess med å endre gammeldagse ordninger for å møte det nye globaliserte samfunnet. I Japan satte man renten til 0, og der har den blitt siden midten av 1990-tallet, og ingen har tro på at de noen sinne kommer til å stige. Mange tror fortsatt at de europeiske renten skal stige, men det blir nok etter hvert en stille menighet.
Han mener europeiske industribedrifter etter hvert vil gjøre det bra.
- For Europa kommer nå til å få mye bedre slagkraft på internasjonale markeder takket være alle disse reformene, og den svakere valutakursen.
Les også: Johnsen: - Dramatisk situasjon i Europa (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.