Den John Fredriksen dominerte laksegiganten Marine Harvest knuser forventningene til helåret 2013, viser kvartalsrapporten onsdag. Samme dag sier konsernsjef Alf-Helge Aarskog til DN.no at selskapet nå har ambisjoner om å «lede den blå revolusjonen»

Lakseanalytiker Kolbjørn Giskeødegård i Nordea Markets er ikke overrasket over at Marine Harvest-sjefen nå bruker store ord når han snakker om fremtiden.

- Som verdens suverent største oppdrettsselskap og som den ledende i sektoren, er det naturlig å ha ambisjoner, sier Giskeødegård.

- Symbolsk
Analytikeren peker på at selskapet nylig ble notert på New York-børsen.

Marine Harvest er det første lakseselskapet noensinne notert i USA.

- Hvor viktig er USA-noteringen for selskapets videre vekst?

- Den er nok foreløpig mer symbolsk, men den kan nok bli viktig på sikt. Dette fordi du tiltrekker deg nye investorer og fond som ikke nødvendigvis har mandat til å investere så mye utenfor Nord-Amerika, sier Giskeødegård.

Anbefaler laks
For 2013 endte Marine Harvest med et driftsresultat (operasjonell EBIT) på over én milliard kroner. Det var fire prosent mer enn Nordea Markets forventet på forhånd.

- De betaler også marginalt mer utbytte enn vi hadde ventet, sier Giskeødegård, som også peker på at rapporten inneholder imponerende resultater fra Morpol, som er oppdrettsselskapet Marine Harvest kjøpte opp ifjor.

Meglerhuset har i dag kjøpsanbefaling på hele sektoren - en sektor som i 2013 ble godt hjulpet av både høye laksepriser og en svak krone i Norge.

Hjulpet av kronen
Finansdirektør Ivan Vindheim i Marine Harvest bekrefter at en svekket krone har betydde mye for selskapet i året som gikk. Selskapet gjør valutasikringer, men disse har ikke lang varighet.

- Vi eksporterer nesten alt vi selger, og vi selger i euro. Euroen har gått fra bunn til topp gått fra 7,30 til 8,50 i går. Det betyr at kjøpekraften til kundene våre har steget. I tillegg måler vi inntektene våre i kroner, så da stiger samtidig inntekten, sier Vindheim til DN.no.

Det er i spotmarkedet at valutaeffekten kommer umiddelbart. Marine Harvest har imidlertid en stor del av salget gjennom kontrakter, en andel som har ligget på rundt 40 prosent.

I årets første kvartal vil 42 prosent av salget være kontraktsfestet, opplyser Vindheim.

- Vi jobber med å øke kontraktsandelen på enda mer attraktive nivåer i år enn det var i fjor, sier finansdirektøren.

Venter prisfall
Gjennomsnittlig eksportpris var 46,80 kroner per kilo for fersk oppdrettslaks i uke 5, som tilsvarer en nedgang på 5,9 prosent fra uken før, melder Statistisk Sentralbyrå (SSB) onsdag.

- Lakseprisene i 2013 var fantastisk høye, og 2014 har startet på et fantastisk høyt nivå, sier Vindheim.

- Nå ser vi imidlertid at det kommer tilbudsøkning i andre halvår. Samtidig ser det bra ut for de to neste årene, men det er ingen næring som har det fantastiske hele tiden. Vi vil nok se lavere priser igjen og svingninger, sier han.

Til tross for det sterke resultatet, faller Marine Harvest på Oslo Børs onsdag. Følg utviklingen her.



Les mer:
- Vi skal lede den blå revolusjonen
<b>Beste år noensinne for Fredriksens laksefabrikk</b>
<b>Tar laksefesten til New York</b>
Fredriksens laksefabrikk presser ut én milliard (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.