Ved Universitetet i Oslo ble professor i middelalderhistorie Arnved Nedkvitne, avskjediget blant annet på grunn av krenkende eposter.
-Når jeg ser på de mailene han mistet jobben for, så må jeg si at vi har sendt mye verre mailer til hverandre her. Nedkvitne-saken ved UiO handler først og fremst om dårlig ledelse, sier professor ved Institutt for ledelse og organisasjon ved Handelshøyskolen BI, Petter Gottschalk, til Dagens Næringsliv.
- Trodde jeg fleipet
Gottschalk tror ukulturen i akademia bunner i at professorrollen er så individualisert.
- Som professor lever jeg i et vakuum. Det er veldig lite tilbakemeldinger. Da tenker jeg ikke på klapp på skulderen fra en leder, det betyr lite. Men ros fra en kollega for eksempel. Senest i dag prøvde jeg ved kaffemaskinen å si til en kollega at han var en av ressursene på et felt. Han trodde jeg fleipet eller var spydig.
Gottschalk er ekspert på kunnskapsledelse, og har forsket blant annet på advokatfirma og politiet. Han mener det finnes noen fellestrekk ved alle kunnskapsbedrifter.
Primadonnanykker
- Professorer blir veldig selvopptatte, og utvikler primadonnanykker. Men det er nettopp vanskelige medarbeidere som setter ledere på prøve, mener Gottschalk.
Professoren trekker samtidig frem ting ved BI som er med på å begrense konfliktnivået.
- Vi har veldig avklarte roller, det er ikke tvil om hva en professor skal levere i løpet av et år. Det er heller ikke tvil om hva ledelsens rolle er, og hvordan samspillet mellom faglig stab og administrasjonen skal foregå. Vi faglige har veldig profesjonelle kolleger i administrative funksjoner, sier Gottschalk.
BI har byttet ut bedriftslegen med psykolog
BI har siden 2004 hatt en avtale med Psykologbistand as. Samarbeidet ble intensivert etter en arbeidsmiljøundersøkelse i april 2008 som viste at rundt 10 % av de faglig ansatte følte seg mobbet.
BI sa opp sin ordinære avtale med Volvat medisinske senter i 2003. Etter dette har høyskolen satset kun på psykisk helsetilbud til sine ansatte. Den enkelte ansatte kan benytte seg av inntil 10 timer rådgivning hvert år, og BI får ikke vite hvem som benytter seg av tilbudet.
Les også:
- Vi skrek til hverandre og var ferdige med det
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.