- Jeg er mer urolig nå enn jeg har vært på lenge. Det er mange faresignaler, selv om det ikke behøver å bety noen voldsom tilbakegang, sier professor Ola H. Grytten til DN.no.
Begredelige nøkkeltall sendte aksjemarkedene i USA til bunns før helgen, og landet står på kanten av resesjon.
Les mer her:
Bare sorgen fra USA
- På kanten av resesjon
Fallet blir større
- Situasjonen i USA ser verre ut enn før. USA er godt på vei mot et konjunkturtilbakeslag. For meg er det et tankekors at myndighetene utsetter korreksjonen ved å akkumulere underskudd, sier Grytten.
Sentralbanken har kuttet renten i flere omganger, og president George W. Bush har undertegnet en plan som skal sprøyte liv i den skadeskutte amerikanske økonomien. "Vitaminpillen" har en samlet verdi på over 900 milliarder kroner, og mesteparten skal brukes i år på blant annet skattereduksjoner og investeringsstøtte til bedrifter.
Les også: Bush signerte økonomisk vitaminpille
- Dette er en fare. Når underskudd akkumuleres på denne måten blir fallet mye større når det først kommer, sier Ola H. Grytten.
Nervøse markeder
Han peker på at man ser fall på flere områder, og at det også er økonomiske problemer i Europa og Asia. Hvor stor krisen vil bli, er han usikker på. Men:
- Jeg er mer pessimistisk enn jeg har vært på lenge. Det har ikke sett så ille ut siden 1992-93. Om vi vil komme dit vi var i 1990, vet jeg ikke. Men det kan skje, sier Grytten.
- Markedene er nervøse, men foreløpig er det ingen entydige signaler som peker i retning av en skikkelig finansiell krise. Det har vært en rekke småsmeller, og det er ofte et tegn på at verre ting er i vente. Men ikke alltid, legger han til.
Stagflasjon?
Flere alvorlige faresignaler blinker i internasjonal økonomi. Det mest alvorlige er økt prispress, samtidig med at den økonomiske veksten er på vei ned mange steder. Økende prispress og avtagende vekst setter de økonomiske beslutningstakerne i en ytterst pinefull situasjon, som minner om tiden med stagflasjon på 1970-tallet.
Les: 1970-tallets pinsler truer igjen
Handelsbankens sjeføkonom Knut Anton Mork frykter at verdensøkonomien går inn i en periode med stagflasjon, der inflasjonen tar seg opp samtidig som aktiviteten i økonomien stagnerer.
Les: Frykter stagflasjon
Professor Ola H. Grytten deler ikke den oppfatningen:
- Jeg skjønner argumentene, men det er ikke så uvanlig som vi tror at prisene øker samtidig med en nedgang i konjunkturen. Rent empirisk sett har vi ikke sett noen åpenbar sammenheng over tid, og jeg er ikke så redd for at vi får en stagflasjon. Men man skal aldri si aldri, sier han.
- Må stramme inn
Grytten tror imidlertid at nervøsiteten i verdens aksjemarkeder vil smitte over på Norge, og at vi er på vei inn i en lavkonjunktur.
- Allerede i 2007 burde man strammet inn i Norge og brukt mindre oljepenger. Det er mange tegn på en opphetet økonomi, nå må det strammes inn før det er for sent. Kanskje er det ikke så populært å si det, men jeg synes Norges Bank har opptrådt fornuftig når de har satt rentenivået, sier Grytten.
Diskutér saken under!(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.