Krisen i finansmarkedet er den verste verden har opplevd siden depresjonen i 1930-årene, og rentekuttet i USA vil ha svært lite å si, mener Nobel-økonomen Joseph Stiglitz.

– Rentekuttet vil få litt innvirkning, det vil gjøre litt for å demme opp, men det tar ikke tak i det de grunnleggende problemene som ligger under kollapsen i finanssektoren, sier den amerikanske økonomen.

Les også: - Verste krisen på 60 år

Den amerikanske sentralbanken vedtok tirsdag å sette ned renten med 0,75 prosentpoeng. Det var noe mindre enn kuttet på 1 prosentpoeng eller mer som mange hadde ventet seg.

Les også: Bernanke skuffer markedet

– Tar ikke tak
Stiglitz, som mottok Nobelprisen i økonomi i 2001 og som har ledet Verdensbanken og tidligere USA-president Bill Clintons gruppe av økonomiske rådgivere, mener kuttet kun er et forsøk på å la økonomien falle forsiktig i stedet for å ta skikkelig tak i de underliggende problemene.

Økonomen mener det største problemet er at om lag 2 millioner amerikanere mest sannsynlig kommer til å miste huset sitt ettersom de ikke klarer å betjene gjelda. Og etter hvert som boligprisene synker, vil gjelda overskride verdien av husene.

– Når folk går fra lånene sine, vil det bli flere og flere mislighold. Dette vil undergrave hele finanssystemet, sa Stiglitz under et besøk på New Zealand onsdag.

Passive
Stiglitz kritiserer Bush-administrasjonen for å stå og se på at folk mister hus og hjem samtidig som den redder bankene fra fallitt. Han anklager også tidligere sentralbanksjef Alan Greenspan for å være opphavet til mye av problemet.

Dårlig styring av sentralbanken de siste sju årene er en av hovedgrunnene til problemene den amerikanske økonomien nå befinner seg i, mener Stiglitz, som sier krigen i Irak har hatt en svært ødeleggende effekt på den amerikanske økonomien.

Rekke av kutt
Tirsdagens rentekutt er det hittil siste i en rekke tiltak fra den amerikanske sentralbanken, Federal Reserve, for å stimulere den amerikanske økonomien og å øke tilgangen på penger i det kriserammede kredittmarkedet i USA.

Sentralbanken har også for første gang siden depresjonen på 1930-tallet lempet på regelverket for hvilke finansselskaper som får tilgang til lån til diskontorente. Det innebærer at også meglerhus og investeringsbanker nå får tilgang til billige og raske lån, som normalt bare de største bankene får.

I tillegg reduserte Fed i helgen skillet mellom styringsrenten og diskontorenten til 0,25 prosentpoeng.

Den amerikanske renten er satt ned hele 3 prosentpoeng siden midten av september i fjor.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.