Hellas' statsminister Giorgos Papandreou kunne puste lettet ut etter å ha kommet helskinnet fra tillitsvotumet i nasjonalforsamlingen sent fredag kveld. Men ifølge sjeføkonom Knut Anton Mork i Handelsbanken Capital Markets bør han ikke senke skuldrene riktig ennå.
- Vi har sett så mange løsninger bli vedtatt at jeg tror ikke mange lar seg overbevise lenger, sier Mork til DN.no.
- Et håpløst tilfelle
Sjeføkonomen tror ikke det er noen fremtid for Hellas i eurosonen.
- Jeg holder fast på det jeg har sagt i ett år eller to. Det vil være bedre for Hellas å gå ut, sier han
Mork mener den beslutningen skulle vært tatt allerede for noen år siden.
- Vi burde sagt at Hellas er et håpløst tilfelle - la dem seile sin egen sjø, så slipper vi rot omkring hele eurosonen, sier han.
Det er riktignok ikke bedre for eurosonen å bli kvitt grekerne, ifølge sjeføkonomen. Dersom Hellas trekker seg ut av eurosamarbeidet, kommer dette til å slå kraftig ut for de gjeldstunge sør-europeiske landene
- Det vil skape store problemer for resten av eurosonen fordi alle markedsaktører da ville spørre seg om hvem som ville bli den neste, sier han.
Mork synes det er vanskelig å si noe om utfallet av det som skjer i Hellas, men tror grekerne kommer til å ende opp med sin egen valuta.
- Om de er heldige klarer de å karre seg gjennom dette. En resesjon har eurosonen allerede, men man kan håpe å gjøre den så mild som mulig, sier han.
Italias mørke skyer
Det er imidlertid flere skyer på horisonten enn den greske gjeldskrisen. Mork mener det store spørsmålet nå står om Italia, som viser til skyhøye renter på italiensk statsgjeld.
- Italia har allerede mistet så mye tillit i markedet at rentene fremdeles er svært høye. Det er nå veldig krevende for den italienske staten å klare å leve med denne gjelden uten at den spinner ut av kontroll. Skal de fortsette å betale den så vil gjelden bare øke, sier sjeføkonomen.
Han mener Italia er for stor til å kunne berges. Derfor er det svært viktig for eurosonen å legge press på Italia for å gjenopprette tillit i markedet.
Les mer:
Papandreou har fortsatt tillit
<b>Støre: &ndash; EU bør få mer makt over medlemslandene</b>
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.