- Dere burde takke gud for krisepakkene til bankene, sier Charles Munger, styreleder i Warren Buffetts investeringsselskap Berkhshire Hathaway Inc., og dermed ansvarlig for milliarder av investeringskroner, ifølge Bloomberg.com .
Uttalelsen var rettet mot studenter ved universitetet i Michigan under en diskusjon i forrige uke, ifølge en video som er postet på internett.
Her kan du se hva Munger sier (krever Silverlight- plugin).
Splitt og ødelegg, gud vet hva som skjer?
Han mener at president George W. Bush og president Barack Obamas redningsaksjoner for bankene var "absolutt nødvendige for å redde samfunnet vårt".
Han mener bankpakkene har gjort det mulig å unngå en forferdelig nedtur. De vil også hjelpe landet med å håndtere det kraftige fallet i eiendomsmarkedet.
Munger mener Tyskland etter første verdenskrig er et eksempel på hva som kunne skjedd uten bankpakkene.
"Suck it in and cope, buddy".
- Slå knockout på økonomien med nok elendighet og splittelse, ødelegg valutaen - gud vet hva som da skjer, sa Munger.
Tyskland klarte ikke stabilisere sin økonomi i 20-årene, påpekte han:
- Og vi endte opp med Adolf Hitler.
Ingenting å kjefte for
Munger sa også at stilt overfor store utfordringer som amerikanske ledere møtte under finanskrisen, så bør man ikke kjefte over "en liten krisepakke".
- Du bør tenke at den skulle vært større, sa Munger.
Den amerikanske statens håndsrekning til finansbransjen, krisepakken som fikk navnet TARP (troubled asset relief programme), var opprinnelig på 356 milliarder dollar. Ifølge wikipedia ble de totale kostnadene langt lavere. I april 2010 var de på 89 milliarder dollar, 534 milliarder kroner.
Krisepakkene har fått mye kritikk, blant annet fra skattebetalere som har fryktet at de ville sitte igjen med regningen for finansbransjens sjansespill.
President Barack Obama har gjort det klart at hver dime av skattebetalernes penger skal tilbakebetales.
Les: Vil ha tilbake "hver eneste dime"
Har selv tjent på bankaksjene
Ifølge Bloomberg har Berkshire Hathawaway steget 26 prosent på New York-børsen hittil i år, mye takket være oppgang i børsaksjer selskapet har investert i. Berkshire Hathawaway er største aksjonær i Wells Fargo, og de har også en stor post i Goldnman Sachs.
Ingen hjelp å få for den jevne amerikaner
Selv om Munger mener krisepakkene til finansbransjen var helt på sin plass, er han sterkt negativ til ideen om at pengene istedet burde vært brukt til å hjelpe de mange tusen boligeiere som ikke var istand til å betale boliglånene sine.
På spørsmål fra salen svarte Munger:
- Det er farlig å bare lange ut penger til folk som påstår at "livet mitt er tøffere enn det var". Før eller siden må du bare si til folk at de må ta seg sammen og leve med det. "Suck it in and cope, buddy".(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.