Tidligere konsernsjef i Norsk Hydro og nå styreleder i Norske Skog, Eivind Reiten, mener varsellampene blinker for norsk industri
- Vi er bare ikke konkurransedyktige lenger, sa Reiten under et frokostseminar arrangert av tidsskriftet Mandag Morgen fredag.
- Vi må bare ta det inn over oss
Reiten trakk frem reaksjonene etter at Aker Solutions denne uken tapte en stor kontrakt i forbindelse med Goliat-utbyggingen.
Koreanske Hyundai vant kontrakten på syv milliarder kroner, og i ettertid har kritikken haglet. Det ble blant anet stilt spørsmål ved den store prisforskjellen på anbudene. Fra de ansatte på verftene som skulle utføre jobben ble det hevdet at selv uten å ta betalt for arbeidstimene ville ikke Aker Solutions kunne matche prisen. Klubbleder ved Aker Solutions på Stord, Rune Rafdal, gikk så langt som å kalle det skittent spill .
- Den utmerkede bedriften Aker Solutions tapte kontrakten, men jeg tror det er farlig hvis vi later som om det først og fremst er fordi koreanerne subsidierer sin industri. Faktum er at vi er ikke er konkurransedyktige lenger når det gjelder å bygge den type løsninger, og det må vi bare ta inn over oss, sier Reiten.
- Hvis vi tror og trøster oss med at "vi egentlig var best, men vi gjorde vi noe som ikke var riktig", så fornekter vi hovedproblemet vårt - at vi taper i både produktivitetskampen og i kostnadskampen, sier Reiten.
"Kjempeanbefaling" om utflagging
Reiten sa seg enig med debattleder Kåre Valebrokk i at sentralbanksjef Svein Gjedrem i sin årstale leverte en "kjempeanbefaling om å flytte ut av landet".
Gjedrem sa nemlig at : "Norsk arbeidskraft har aldri vært så dyr som den er nå. Norske virksomheter vil kunne stille bak i anbud og konkurranser når det nå er mye ledig kapasitet i andre land. Det har heller aldri vært mer lønnsomt å flytte virksomhet ut fra Norge. "
Reiten peker på at det norske lønnsnivået i konkurranseutsatt industri er femti prosent høyere enn gjennomsnittet i land vi konkurrerer mot.
- Og det er ikke lenger slik at den norske arbeideren er så produktiv at den kan forsvare å fortsette å øke lønnsgapet. Nå er det dessvere slik at effektivitetsgapet åpner seg til fordel for andre land, sier Reiten.
Et veldig lite hjemmemarked sammenlignet med andre land er også en utfordring for den konkurranseutsatte industrien, mener Reiten.
- Selv om vi er i en globalisert, åpen økonomi har eksportrettet industri som samtidig har et stort hjemmemarked alltid en fordel overfor de som eksporterer 95 prosent av det de produserer. Vi har ingen offentlige ordninger som kan kompensere for det, sier Reiten.
- Og på toppen av dette har vi en valutakurs som kontinuerlig arbeider mot eksportrettet industri, og den vil forsette å være en stor svøpe for industrien.
Europeiske problem
Reiten mener det et europeisk problem at få europeiske bedrifter investerer hjemme.
- Dersom dere går inn i investeringsplanene til de toneangivende europeiske virksomhetene som driver i ren global konkurranse med priser som settes i et globalt marked, så vil dere finne at det er få som har investeringsplaner i Europa, sier Gjedrem.
Frykter den norske syken
Reiten er opptatt av disse problemstillingene fordi han frykter at det akselererer prosessen mot det han kaller "den norske syken".
Les mer om den her: - Den norske syken er verst (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.