- Gitt de to store politiske og samfunnsmessige hendelsene i Midt-Østen og i Japan, er det overraskende i hvilken grad markedene faktisk har holdt seg oppe.

Oljefondsjef Yngve Slyngstad har lang erf#229 fra finansmarkedene. De siste årene har vært preget av finanskrise, gjeninnhenting, statsfinansielle kriser og geopolitisk uro - en periode der oljefondet har svingt med 600 milliarder kroner i verdi i hver retning.

Men selv om den erfarne forvalteren har sett det meste, kan han ikke unngå å bli litt overrasket over at finansmarkedene ser ut til å riste av seg både uroen i Midt-Østen og tsunamien i Japan.

- Markedene ser ut til å være lite påvirket, som nok betyr at det allerede har vært priset inn en veldig stor usikkerhet, sier han til DN.no, og legger til:

- Fordi 2008 og 2009 var så ekstremt turbulente, har markedet nesten blitt vant til å tåle ekstremt stor usikkerhet. Man venner seg til alt.

 

Tre store usikkerheter
Han peker på at det i hovedsak er tre store finansielle usikkerhetsmomenter i markedet akkurat nå. Den ene er de enkelte statenes budsjettbalanser.

- Det gjelder ikke bare de sør-europeiske landene, men også USA og Japan. Japan har på mange måter vært i den vanskeligste situasjonen, og det store spørsmålet nå er hvordan offentlig sektor skal greie å håndtere denne krisen, sier Slyngstad.

Det andre usikkerhetsmomentet er ubalansene i verdensøkonomien og i handelsbalansene.

Akkurat som med jordskjelv er det veldig vanskelig å forutsi når det kommer et børskrakk. Yngve Slyngstad

- Det gjelder spesielt Kina i forhold til de andre landene, sier oljefondsjefen.

Går rett i kjernen
Det tredje er at som en konsekvens av krisen i 2008 har sentralbankene gjort ting de ikke har gjort før.

- Finansmarkedene liker ikke ting som er ukjente, selv om man lærer seg å leve med ulike ting. Det som har blitt gjort fører til inflasjon, og spørsmålet er om man kan holde rentene så lave så lenge, sier Slyngstad, og legger til:

- Dette er veldig grunnleggende usikkerheter som går rett i kjernen i finansmarkedene, som allerede var der før Midt-Østen og jordskjelvet i Japan kom. Disse to faktorene har egentlige ikke greid å trekke opp det totale risikobildet så mye. Samtidig har ikke det geopolitiske risikobildet påvirket finansmarkedet like mye som det har gjort tidligere.

- Viser utviklingen at vi har blitt immune mot kriser?

- Det er med finansmarkedene som det er med jordskjelv. Det ligger spenninger der hele tiden, og plutselig er det noe som beveger seg veldig raskt. Og akkurat som med jordskjelv er det veldig vanskelig å forutsi når det kommer et børskrakk.

 

Tror ikke det fungerer
Slyngstad er spesielt urolig for at uroen kan føre til store utslag i valutamarkedene.

- Vi har lenge vært urolig for at den neste uroen kan knytte seg til store valutakursbevegelser, og de bevegelsene vi nå ser på yen er for eksempel noe vi følger veldig nøye med. Store valutakursbevegelser er en stor risikofaktor for oss, sier han.

Den japanske yenen har sitt største fall mot dollaren på mer enn to år fredag, etter at G7-landene erklærte at de vil foreta samlede intervensjoner i valutamarkedet for første gang på et tiår.

Finansministre og sentralbanksjefer fra G7-landene ble i natt enige om å sammen gripe inn i valutamarkedene, for første gang siden 2000. Målet er å hjelpe Japan med å håndtere krisen som har rammet landet

- Generelt tror vi ikke at valutaintervensjon fungerer. Finansmarkedene blir egentlig ikke veldig lettet når man begynner å intervenere, for da skjønner man at de er desperate. Da kan man lett tenke at det er verre enn man tror, fordi de tross alt vet mer enn resten av oss, sier han.

Ser på japanske aksjer
I kjølvannet av finanskrisen hadde Oljefondet en unik mulighet til å handle aksjer i lavt prisede selskaper. Slyngstad utelukker ikke at det kan oppstå noen interessante investeringsalternativer i Japan som følge av det kraftige raset i aksjemarkedet der.

- Japanske bedrifter er konkurransedyktige internasjonalt, og har muligheter til å tjene penger globalt på tross av det som skjer i Japan. Av aktivaklassene i Japan er det aksjemarkedet som er mest interessant. Men akkurat nå er usikkerheten så stor at vi sitter og tenker, sier han.

- Hva med japansk statsgjeld?

- Her har vi vært relativt uinteressert ganske lenge. Vi blir ikke noe mer interessert etter det som har skjedd. Budsjettbalansen blir jo ikke noe bedre nå, og gjeld i prosent av BNP kommer til å øke dramatisk - og det var ganske ille allerede.

Les også:

<b>Oljefondet er verdt 3.077 milliarder kroner</b>

<b>Skjøt gullfuglen med oljefondet</b>

<b>- Det er mildt sagt tøv</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.