Ukemagasinet The Economist holder konferanse om Arktis i dag. Samtidig legger magasinet frem en rapport fra sine egne forskere der de konkluderer at med dagens kunnskap er det ikke verdt det å utvikle olje- og gassmulighetene i Arktis.
Oljeselskapene kjemper om retten til å lete etter olje- og gass i nye områder, men forrige uke meldte Statoil at de følger Shell, og utsetter sine planer i Alaska.
- Vi er i Arktis fordi verden trenger energi. Vi er et energiselskap og vi ser muligheter i Arktis og vi tror behovet for energi vil øke, sier Runi M. Hansen, leder for Arctic Unit i Statoil.
- Vi går ikke fortere enn teknologien tillater at vi gjør. Og holder vi oss innenfor det, føler vi at det er naturressurser som vi skal utnytte og som verden etterspør, og de vil etterspørre det enda mer ettersom levestandarden øker.
Lavere forbruk
Det er flere grunner til å spørre om utviklingen er økonomisk lønnsom, ikke bare en løsning på energiforsyningssikkerhet, skriver Economist-forskerne.
Veksten i oljeforbruket er ventet å avta til en prosent de neste årene, etter å ha vært stabil på halvannen prosent lenge. I Europa og Japan faller forbruket. I USA vil veksten minimal fordi det ennå gjenstår mange enkle kutt som nå er i ferd med å bli gjort.
Tilbudet av olje utfordres både av ukonvensjonelle kilder som skiferolje og skifergass i USA og billig kull til storsatsing på alternative energikilder i Europa.
Alle vil ha en del av velstanden
Economist oppsummerer med at oljeprisene kommer til å holde seg relativt stabile, og at det da ikke er sikkert at vi kan hente ut oljen i Arktis lønnsomt.
- Hvis det ikke er etterspørsel etter olje, kommer vi ikke til å utvinne den, sier Runi M. Hansen.
Statoil har tredoblet budsjettet for forskning på arktiske spørsmål fra 2012 til 2013, og annonserer at de samarbeider i alle retninger for å bedre kunnskapen, med både underleverandører, konkurrenter, forskningsinstiuitusjoner og myndigheter.
- Det er forskningsprosjekter på sikkerhet, oljeutslipp, boring og ishåndtering, forklarer Hansen, som selv er fra Færøyene.
- Jeg vet hvor viktig det er for disse lokalsamfunnene at vi kan bruke ressursene optimalt på en ordentlig og skikkelig måte. Det er lett å sitte i en storby i Europa eller et annet sted å fortelle andre hvordan de skal leve, men alle vil ha en del av velstanden. Det ønsker de arktiske samfunnene også, sier han.
Alene med forsvaret
Statoil var eneste oljeselskap som ville møte opp på konferansen i Oslo i dag, til tross for at mange ble spurt. I følge arrangøren var selskapene ukomfortable med å snakke om satsinger i Arktis.
- Det er viktig for oss å ha en åpen dialog om dette og at det er et nyansert bilde av det vi er i gang med i arktiske strøk og er åpne om det. Vi vet at det er utfordringer der, og større enn andre deler av verden, sier Hansen.
Statoil og DNV annonserte i dag at de inngår et kunnskapssamarbeid for å møte utfordringene i arktiske strøk på best mulig måte.
LES OGSÅ:
Oljen i Arktis kan bli ulønnsom
Statoil utsetter Alaska (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.