Mens en valutakrig er i ferd med å blomstre opp, forsøker Japan nå å roe gemyttene.
Visefinansminister Fumihiko Igarashi sier nemlig torsdag at Japan ikke kommer til å svekke verdien på yen for å bli mer konkurransedyktig, og understreker at valutaintervensjoner kun skal benyttes for å dempe overdrevne utslag, ifølge Bloomberg News .
- Det er ikke vår intensjon å være med på et devaluerings-race. Vi kan tillate oss å gjøre enkelte utglattende tiltak når det er ekstremt volatilit, sier Igarashi.
Den japanske yenen nådde et ny 15 års-rekord igår, og valutaen ligger nå høyere enn da den japanske sentralbanken intervenerte i september for første gang på seks år.
Dette er et problem
Fredag møtes finansministrene i G7-landene i Washington, der valutakursen kommer til å være et sentralt tema. Den amerikanske finansministeren Tim Geithner gjorde det igår klart at han ser en risiko for at det kan komme en runde med destruktive, konkurrerende devalueringer.
- Dette er et problem, for når store økonomier med kunstig lave valutaer griper inn for å hindre valutaen i å styrke seg, oppmuntrer det andre land til å gjøre det samme, sa Geithner.
Valutastrateg Gareth Berry i UBS mener at uttalelsens fra Igarashi kan være et tegn på Japan tar risikoen for valutakrig på alvor.
- Denne kommentaren antyder at en strategiendring er på vei, spesielt siden den kommer nå rett før G7-møtet.
Geithner understreket imidlertid at han ikke mente at det var Japan som hadde satt igang valutagnisningene. På spørsmål om han trodde at Japan hadde "fyrt opp" denne dynamikken sa han:
- Jeg gjør ikke det, ifølge Bloomberg.
Ikke press oss
Han har imidlertid tidligere gått hardt ut mot Kina, som han mener holder en kunstig lav valutakurs. Onsdag advarte Kinas statsminister Wen Jiabao mot å presse landet for mye på valutakurspolitikken. Han lover imidlertid reformer.
- Ja, vi vil gjennomføre reformer, men ikke press oss, sa Wen Jiabao da han var på besøk i Brussel onsdag.
Han understreker at en rask styrking av yuanen vil gi risiko for sosial uro i Kina.
- Mange av våre eksportbedrifter vil måtte stenge, og arbeiderne vende tilbake til sine landsbyer. Sosial og økonomisk turbulens i Kina vil være en katastrofe for hele verden, sa Wen.
Les mer:
Kritisk til yuan-kritikken
EU inn i valutakrigen
Strauss-Kahn advarer mot valutakrig
Les mer om risikofaktorene for verdensøkonomien i DN.nos artikkelserie Den perfekte stormen.
DN.no følger G7-møtet i Washington fredag. Følg med på DN.no!(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.