Markedsuroen fortsetter med ufortrøden styrke fredag.
I tillegg til bekymring over situasjonen i gjeldstyngede europeiske land, bidrar misnøye med den amerikanske finansreformen til børsnedgang verden over.
Dessuten frykter investorer at de varslede innstrammingstiltakene i flere europeiske land vil gå ut over den økonomiske veksten.
Som en følge av uroen, nervøsiteten og usikkerheten har prisen på kreditt og likviditet igjen steget,noe som har løftet libor-rentene i ulike valuta.
- Dette er riktignok ikke til like høyt nivå som etter Lehman, men likevel urovekkende høyt, skriver Shakeb Syed i dagens morgenrapport fra Handelsbanken.
Les mer om effektene av dette her: Du kan få krisehøy boligrente
Ny finansreform
Senatet i USA har vedtatt den mest omfattende endringen i reguleringen av den amerikanske finansnæringen siden 1930-tallet.
Utsiktene til finansreform blir tatt dårlig imot i aksjemarkedene, og verdien av aksjene på de amerikanske børsene sank kraftig torsdag.
Dow Jones-indeksen falt 3,6 prosent til 10.068,01 poeng, noe som er den største nedgangen i løpet av én dag siden mars ifjor. Standard & Poor’s 500 sank 3,9 prosent til 1.071,59 poeng, mens den teknologitunge Nasdaq-indeksen sank hele 4,11 prosent til 2.204,01 poeng.
Også i Europa og i Asia var det kraftige børsfall torsdag.
De viktigste indeksene i Kina var ned rundt 2,5 prosent kort tid før stengetid, mens Nikkei-indeksen sluttet ned 2,45 prosent til 9784,54 poeng, som er det laveste nivået siden desember ifjor.
Gode nyheter preller av
Markedet tar ikke imot godt nytt i disse urolige tider:
- Markedene neglisjerte altså de få gode nyhetene om at Spania og Frankrike fikk overtegning på sine obligasjonsauksjoner, at den portugisiske finansministerens informering om at landet vil klare å betale sine obligasjonsforfall denne uken på 4,4 milliarder euro, at britisk detaljomsetning for april som steg mer enn ventet (samtidig som sist måned ble opprevidert) og at Bank of Japans annonsering i natt om en lånepakke for industrisektoren, skriver Handelsbanken.
Sterkere euro
Euroen stiger i verdi mot dollaren for andre dag på rad. Styrkingen mot de fleste valutaer kommer på vedvarende rykter om ESB-intervensjon.
Etter et lite fall torsdag kveld har euroen steget gjennom natten og morgenen. Kursen er nå 1,2627 mot rundt 1,2350 for 24 timer siden. Onsdag morgen var kursen rett under 1,22.
Vi må tilbake til 13. mai for å finne en like sterk euro mot dollar.
- Uroen vil avta
Uroen i markedene og fallende oljepris har også gitt en betydelig svekkelse av kronen.
- Vi tror vi nå er midt i den verste stormen, en storm som riktignok er drevet av fundamental svakhet i europeisk økonomi, men også av sentiment. De første kan vare over tid, men det siste kan avta like fort som den nådde ekstreme nivåer etter Merkels short-forbud på mandag. Det tror vi det vil gjøre. Derfor tror vi kronen vil styrke seg på kort sikt, slik at vi anser dagens svake krone som et godt kjøpsnivå.
DN.no følger de ulike markedene hele dagen!
Les også:
<b>Børsen dundret utfor</b>
<b>Nye regler kan koste 1.900 milliarder</b>
- Alt kan kollapse i morgen
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.