I en direktesendt fjernsynssending på irakisk tv lørdag morgen ble norske Statoil, russiske Lukoil og et statlig irakisk oljeselskap tildelt retten til å utvinne olje fra det gigantiske oljefeltet West Qurna-2 i Irak.

- Jeg fikk vite det for en halvtime siden. Og vi er ordentlig glade for det her, sier informasjonssjef i Statoil, Kai Nielsen til DN.no på telefon fra London.

Feltet som Statoil nå får delansvar for er anslått å inneholde oljereserver på 12,9 milliarder fat olje. Det er beregnet at produksjonen på feltet etter hvert vil komme opp i 1,8 millioner fat per dag.

- Det er et gigantisk oljefelt. Irak har kolossale reserver, og at vi nå er etablert i Irak er en kjempefordel for Statoil, sier Nielsen.

 

Det er anslått at Irak sitter på verdens tredje største oljereserver.

Avtalen Statoil har sikret seg innebærer at det statlige irakiske oljeselskapet får 25 prosent av prosjektet, mens resten deles mellom Statoil og Lukoil, etter fordelingen 15 prosent til Statoil og 85 prosent til russerne. Med andre ord er Statoils andel 11,25 prosent.

I budet lå det også en signaturbonus på 150 millioner dollar.

Vinner-konvolutt
Ifølge Statoil er det stor åpenhet og gjennomsiktighet i måten konkurransen om de attraktive feltene i Irak foregår på.

- Det er en åpen auksjon på tv. Da åpner de alle konvoluttene med budene, og vinneren er den som har det beste budet, forteller Nielsen.

Statoil og Lukoils bud var enkelt og greit slik: De får 1,15 dollar per fat de klarer å produsere på feltet, uavhengig av oljepris - og lover å produsere 1,8 millioner fat om dagen når feltet er i full drift i 2017.

- Det betyr at minst 90 prosent av inntektene går til irakerne, sier Nielsen.

Ikke redd for sikkerheten
Selv om det er enormt viktig for Statoil å få en fot innenfor i Irak, avviser selskapet at budet som ble gitt er så lavt at det ikke tilfredsstiller vanlige krav til lønnsomhet.

- Dette viser at vi kan klare oss i den hardeste konkurransen overhodet i det internasjonale oljemarkedet. Men det er ikke slik at vi bare har bestemt oss for å gi det laveste budet, og nærmest forært noe vekk. Budet er underkastet de samme økonomiske betingelser som andre investeringer vi foretar, og skal kunne konkurrere med andre muligheter, sier Nielsen.

- Hvordan forholder Statoil seg til utfordringene rundt korrupsjon i Irak?

- I Irak har man innebyggede klausuler som er meget strenge med tanke på korrupsjon. Det er helt ulovlig, og passer godt med vårt syn. Vi har vist at vi kan jobbe i områder med korrupsjon tidligere, uten å bli involvert i den slags.

- Hvordan vurderer dere sikkerheten?

- Den vil bli ivaretatt av en egen irakisk politistyrke som beskytter installasjonene og dessuten et innleid eksternt sikkerhetsfirma. Vi skal opprette et representasjonskontor i Bagdad med noen ganske få mennesker. Sikkerheten er bedre i sør der feltet ligger, og vi er overbevist om at vi skal kunne treffe tiltak som gjør det forsvarlig for våre folk å oppholde seg der, sier Nielsen.

- Hva tror du Statoil-sjef Helge Lund tenker om avtalen?

- At han er glad.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.