Også i år har vi samlet de fem medlemmene i makropanelet for å stille dem en rekke spørsmål om deres forventninger til norsk og internasjonal økonomi ved inngangen til det nye året.

Dagens spørsmål: Kan norsk økonomi ha godt av litt svakere vekst fremover enn vi har sett i årene før og etter finanskrisen?

Kjersti Haugland, seniorøkonom i DNB Markets:
- Vi ser på avmatningen som en strukturell tilpasning, der vi er på vei mot å bli en mindre oljesmurt økonomi. Etter et tiår med en kraftig boom i oljeprisen venter nå en gradvis lavere oljepris. Det vil blant annet føre med seg mindre aktivitet i oljerelaterte næringer og mer moderasjon i lønnsoppgjørene, sier Haugland.

- Med den forsiktige nedgangen i oljeprisen tror vi landingen for Norge blir myk. Mer ledig kapasitet i økonomien gir mer rom for å bruke penger over offentlige budsjetter, som for eksempel til investeringer i infrastruktur, uten at det gir press på kostnader, renter og valutakurs. Men finanspolitikken vil ikke, og bør heller ikke, gå inn for å kompensere fullt for de svinnende oljeimpulsene, og dermed hindre en nødvendig omstilling, sier Haugland.

<h2>  <font color="#7E1F35">MAKROPANELET</font></h2> <p> <b> DN.no har invitert fem unge og profilerte makroøkonomer til å diskutere utviklingen i norsk og internasjonal økonomi.</b><br/><br/> Panelet består av (f.v.):<br/><br/> Kjersti Haugland, seniorøkonom i DNB Markets <br/><br/> Shakeb Syed, sjeføkonom i Sparebank 1 Markets <br/><br/> Bjørn Roger Wilehlmsen, sjeføkonom i Nordkinn Asset Management <br/><br/> Olav Chen, porteføljeforvalter i Storebrand Kapitalforvaltning <br/><br/> Katrine Godding Boye, seniorøkonom i Nordea Markets <br/><br/> I en serie artikler vil økonomene svare på hvordan de tror norsk og internasjonal økonomi vil utvikle seg i 2014.<br/><br/>
<h2> <font color="#7E1F35">MAKROPANELET</font></h2> <p> <b> DN.no har invitert fem unge og profilerte makroøkonomer til å diskutere utviklingen i norsk og internasjonal økonomi.</b><br/><br/> Panelet består av (f.v.):<br/><br/> Kjersti Haugland, seniorøkonom i DNB Markets <br/><br/> Shakeb Syed, sjeføkonom i Sparebank 1 Markets <br/><br/> Bjørn Roger Wilehlmsen, sjeføkonom i Nordkinn Asset Management <br/><br/> Olav Chen, porteføljeforvalter i Storebrand Kapitalforvaltning <br/><br/> Katrine Godding Boye, seniorøkonom i Nordea Markets <br/><br/> I en serie artikler vil økonomene svare på hvordan de tror norsk og internasjonal økonomi vil utvikle seg i 2014.<br/><br/>

Shakeb Syed, sjeføkonom i Sparebank 1 Markets:
- Om lønnsveksten avtar på grunn av lavere vekst hilser jeg det velkommen. Det er heller ikke dumt om husholdningenes gjeldsvekst avtar noe, med tanke på deres høye gjeldsgrad, sier Syed.

- Når det er sagt, har jeg prinsipielt ingen problemer med høy vekst, så lenge den er fundamental. Det mener jeg den har vært i Norge, mye drevet av olje- og leverandørindustrien. Utfordringene ligger heller på utgiftssiden, da tenker jeg især på utgiftene tilknyttet de sosiale velferdsordningene i arbeidsmarkedet. Jeg tror dog ikke at veksten blir så lav at man blir tvunget til å kutte disse utgiftene - også i 2014 blir dette en sak som må prioriteres, sier Syed.

Katrine Boye, seniorøkonom i Nordea Markets:
- Jeg tror ikke norsk økonomi tar skade av en periode med litt lavere fart. Ønsker man å gjøre noe med langsiktige utfordringer som for eksempel forverringen av konkurranseevnen, må man nødvendigvis tåle at arbeidsmarkedet svekkes noe for å dempe kostnadsveksten. Svakere vekst i norsk økonomi reflekterer også lavere boligbygging, en uunngåelig konsekvens av et dempet boligmarked. Myndighetene har lenge vært bekymret for galopperende boligpris- og gjeldsvekst og da må man også være forberedt på at et dempet boligmarked gir effekter i økonomien utover selve prisutviklingen, sier Godding Boye.

Bjørn-Roger Wilhelmsen, sjeføkonom i Nordkinn Asset Management:
- Det beste for Norge er stabil vekstrate som er forenelig med en lav og stabil arbeidsledighet og inflasjon. Det er ikke mange tegn til at norsk økonomi er overopphetet, og inflasjonspresset virker å være moderat. Derfor er ikke lavere økonomisk vekst og høyere arbeidsledighet en ønsket utvikling nå. Vi bør ikke være avhengig av svak økonomisk vekst for at regjeringen skal gjennomføre sine valgløfter, sier Wilhelmsen.

Olav Chen, porteføljeforvalter i Storebrand Kapitalforvaltning:
- Ja, jeg tror det er sunt for norsk økonomi med noe lavere fart etter en periode med høy vekst. Det er mer en normalisering etter en periode med høy kapasitetsutnyttelse enn en bråbrems, sier Chen.

- Til tider er det mye svartmaling av situasjonen i media, og det ironiske er at flere klager på et for høyt norsk kostnadsnivå som bidrar til bremsen. Men det er jo nettopp fordi at det har vært for høy fart i norsk økonomi at kostnadsveksten har tatt av, som i liten grad reflekteres i inflasjonen som Norges Bank styrer etter. Alt annet likt, vil lavere fart i norsk økonomi isolert sett gi mer rom til offentlig forbruk. Men det må være riktig prioritert og ikke bidra til en videre forverring av norsk kostnadsnivå, sier Chen.

LES OGSÅ:

<b>«Du er dum hvis du ikke eier en bolig i Norge. Det er det som er holdningen»</b>

<b>Venter nedtur i boligmarkedet: - Dette er sunt, ønsket og naturlig</b>

<b>Norsk økonomi i 2014:</b> <b>- Det er ingen krise</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.