På onsdag kom regjeringens avkl#229 i "Eksportfinanssaken". Finansminister Sigbjørn Johnsen lover å sikre norske bedrifter en like god eksportfinansiering som i dag, men mener det ikke er grunnlag for et varig fritak fra EUs nye kapitalkrav, som tvinger kredittinstitusjonen Eksportfinans til å redusere sin maksimum-eksponering mot én enkelt kunde dramatisk, fra om lag syv til 1,4 milliarder kroner.
Dette til tross for at en rekke EU-land selv har fritak fra kapitalkravdirektivet for institusjonene som har samme oppdrag som Eksportfinans.
- Vi er skuffet over at det ikke lot seg gjøre å komme fram til et varig unntak for Eksportfinans. Nå jobber selskapet videre sammen med de ansvarlige departementene for å komme fram til en løsning som best mulig ivaretar kundenes behov og den norske ordningen for eksportfinansiering, sier administrerende direktør i Eksportfinans Gisele Marchand i en pressemelding torsdag.
Kan ikke anke
Stabsdirektør Elise Lindbæk ønsker ikke å kommentere overfor DN.no hvorvidt Eksportfinans, der norske banker eier 85 prosent av kapitalen og staten 15 prosent, likevel mener det er grunnlag for et varig fritak.
- Akkurat det syns vi ikke det er noen grunn til å spekulere i nå. Det er fattet et vedtak i regjeringen og vi må nesten bare forholde oss til det. Vi har ikke inntrykk av at det er anledning for oss til å anke denne beslutningen på noen måte, sier hun.
I et intervju med DN.no sier imidlertid direktør Knut Sunde i Norsk Industri at han "ikke er overbevist" av regjeringens argumentasjon, som han nå vil bestille en ekstern granskning av.
- Det vil jeg ikke kommentere. Han står fri til å gjøre det han vil i denne situasjonen, er Lindbæks kommentar.
- Er det nå mulig å sikre norske bedrifter samme eksportfinansiering som i dag?
- Det må du nesten spørre regjeringen om. Vi vet ikke helt hvordan de har tenkt å gjøre det. Det vi setter vår lit til nå er den dialogen vi skal ha med dem for å prøve å finne en løsning hvor Eksportfinans kan fortsette å spille en rolle fremover, sier Lindbæk
Femdobling
Finansminister Sigbjørn Johnsen sa til DN.no onsdag at han ønsker at norske banker skal oppkapitalisere Eksportfinans slik at de kan fortsette å yte samme, gunstige lån som i dag, men at regjeringen i verste fall vil garantere en statlig ordning. Skulle problemet løses kun med ny kapital, måtte i så fall den femdobles.
- Hvis du kun skal se på en kapitalutvidelse alene er det det som må til. Men vi ser på en rekke tiltak som kan være aktuelle. Vi må se på en kombinasjon av tiltak, der kapitalutvidelse kan være ett, sier Lindbæk, som ikke vil gå nærmere inn på hvilke tiltak dette kan være.
EUs kapitalkravdirektiv ble innlemmet i norsk lov i desember 2010 og trådte i kraft i begynnelsen av 2011. Eksportfinans har hatt et midlertidig fritak fra direktivet som skulle utgått ved slutten av året, men som onsdag ble fornyet med ett år til slutten av 2012.
Styret i Eksportfinans besluttet torsdag å "inntil videre" fortsette å tilby lån under dagens ordning.
Les mer:
Tviler på om Johnsen tolker EØS-avtalen riktig
Garanterer eksportbedriftene gode lån (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.