Det er ikke første gang det snakkes om en «skjebneuke» for Europa siden finansuroen blåste opp i sommer. Men mye tyder på at det aldri har vært et mer dekkende uttrykk for følelsen i markedet i påvente av EU-toppmøtet på fredag.
EU-kommissær Olli Rehn varslet selv i forrige uke at unionens ledere har ti dager for å redde euroen.
- EU har selv snakket opp forventningene. Vi får håpe de vet hva de har gjort, sier aksjestrateg Kristian Tunaal i DNB Markets til DN.no.
- ECB viktigst
Markedet håper at Tyskland og Frankrike skal klare å komme tilstrekkelig til enighet for å kunne presentere et forslag ved ukeslutt om dypere integrering av eurolandenes økonomi. Budsjettdisiplin er stikkordet, med både overvåkning og sanksjonsmekanismer. Den europeiske sentralbanken (ECB) har på sin side gitt signaler om at den kan bidra mer aktivt til en løsning på gjeldskrisen dersom det foreligger en politisk plan.
- Det er vanskelig å tegne scenarier, fordi det er et så komplekst virkelighetsbilde. Det er usikkert på mange dimensjoner, erkjenner aksjestrateg Kim Evjenth i ABG Sundal Collier.
- Men det mest grunnleggende er hvorvidt ECB kommer inn eller ikke, det andre er styrking av krisefondet EFSF, og det tredje IMFs rolle. Kombinasjoner av dette gir forskjellige løsninger. Det viktigste er at du demonstrerer at du har nok «fire power» til å sikre at Italia og de andre landene får refinansiert seg gjennom de neste par årene.
Markedsbevegelsene på mandag signaliserer ifølge Evjenth en «viss optimisme» til at politikerne faktisk klarer å sette sammen en troverdig plan som vil gjenreise noe av tilliten til gjeldstyngede stater og avverge en potensiell totalkrise med svikt i banksektoren og dyp resesjon.
Tårer
Tunaal er enig, og peker spesielt på nye sparetiltak på 30 milliarder over tre år som ble presentert allerede søndag av Italias nye teknokrat-regjering. Arbeids- og velferdsminister Elas Fornero tok rett og slett til tårene da hun presenterte kutt i pensjonsutgiftene.
- Den ansvarlige ministeren satt og gråt på tv, da må det tydeligvis ha vært smertefullt, sier Tunaal.
- Dette går på ting som virkelig er viktig. En ting er skatteøkninger og slikt, men dette omfatter også pensjonsalder. Det er en ekstremt viktig utgift, som kommer til å bli viktigere i årene fremover. Dette er seriøse tiltak, selv om de ikke er i mål ennå, selvfølgelig. Det er i alle fall godt nok til at det gir lovende toner.
Les også: Brøt sammen da hun presenterte Italias kriseplan
Mye takket være de italienske tiltaktene faller rentene på Italia og Spanias statsgjeld, og aksjemarkedene i Europa stiger bredt. London, Paris og Frankfurt er opp rundt én prosent, og Oslo stiger tilsvarende.
Hvorvidt markedene fortsetter å stige vil avhenge av hva som skjer senere denne uken. ECB skal ha rentemøte på torsdag, før EUs skjebnetunge toppmøte som starter fredag.
- Om det stopper opp på noen små punkter til slutt kan markedet sikkert leve godt med det, understreker Tunaal.
- Men om det ikke er noe fremskritt, da...
Frykter uenighet
Det verste som kan skje er at Tysklands forbundskansler Angela Merkel og Frankrikes president Nicolas Sarkozy ikke greier å komme til enighet.
- Skal man innføre en overvåknings- og straffereaksjonsmulighet så ryker en del nasjonal suverenitet. Det er det nok mange som har noen tanker om. Skal du tegne et skrekkscenario så er det at Sarkozy står på stortromma og sier at «vi vil aldri la oss styre!», eller ett eller annet sånt. Det er akkurat det vi ikke trenger i dagens verden. Da mister man troen på en løsning som fungerer, og da begynner man å prise inn helt andre scenarier.
Evjenth er helt på linje med sin kollega:
- Hvis det ikke skjer noe denne uken er det ikke slutten på verden. Men det er klart man vil bli tatt noen steg tilbake både stemnings- og prosessmessig. Konsekvensen blir sannsynligvis et fall i aksjer.
Evjenth gir avslutningsvis et råd for aksjeinvesteringer som fortsatt legger hovedvekten på sikkerhet.
- Ligge i moderat overvekt, benytte svakhet til å styrke posisjonen, og selge seg ut på topper. Handle i store likvide selskaper – og holde unna alt som lukter gjeld og refinansiering, sier han.
Les mer:
Merkel og Sarkozy ga børsoppgang (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.