Hadde Hydros kvartalspresentasjon hatt en kjenningsmelodi ville det vært Monty Pythons "Always look on the bright side of life".

- Jeg er optimist med tanke på lønnsomhet i denne bransjen, sier konsernsjef Svein Richard Brandtzæg i Hydro til DN.no.

Han har akkurat lagt frem kvartalstall som viser at selskapet han leder sitter igjen med et netto tap etter årets ni første måneder på 1,4 milliarder kroner, av en omsetning på over 62 milliarder kroner.

Les mer: Kraftig fall for Hydro

Klokken 14.45 er Hydro-aksjen mest omsatt på Oslo Børs, med en omsetning på 216 millioner kroner. Aksjen raser 4,45 prosent til 25,70 kroner tirsdag.

company:nhy

Ikke som det skal være
Problemet er at det knapt er mulig å tjene penger på å lage og videreforedle aluminium. Aluminiumsprisene ligger rundt 2000 dollar per tonn, omtrent samme pris som for 30 år siden.

De utfordrende markedene har begynt så spise seg inn i resultatene også for Hydros prestisjeprosjekt, smelteverket i Qatalum i Qatar. Her tapte Hydro 129 millioner kroner i tredje kvartal (underliggende ebit).

- Inntjeningen er ikke som den skal være i Qatalum nå, men vi mener at dette et et bilde på utfordringene i bransjen nå , sa finansdirektør Jørgen Rostrup under presentasjonen tirsdag.

Både Rostrup og Brandzæg er likevel fornøyd med utviklingen i Qatar.

- Qatalum er et av de mest konkurransedyktige smelteverkene i verden i dag, sier Brandtzæg, og peker på kontantkostnaden ved verket i Qatalum.

Ifølge Rostrup er kontantkostnaden nå meget nær det Hydro tegnet den til å være da de planla anlegget for fem år siden.

- Vi kommer her med svake tall, men vi kan heldigvis presentere en rekke grep som vi mener bekrefter at vi gjør riktige ting i et vanskelig marked. Og der er Qatalum veldig viktig, for den bidrar til et lavere tyngdepunkt i vår portefølje, sier Rostrup til DN.no etter presentasjonen.

Likevel mye å hente
Et av "verdens mest konkurransedyktige" skal like fullt strammes opp.

- Vi får ingen hjelp av markedene slik de er i dag, og vi forventer at markedene vil være utfordrende en stund fremover. Resultatene må vi skape selv, sier Brandtzæg.

I hele organisasjonen kjøres det forbedringsprogrammer, Qatalum likeså.

Der finnes ti store fabrikker som er bygget de to siste årene, og nå skal produksjonen der samkjøres.

- Hoveddelen av programmet der er å få dette systemet til å fungere optimalt, sier Rostrup.

22.000 ansatte i oppbyggingsperioden er nå blitt til nær 1100-1200 ansatte kjernebemanning. De faste kostnadene skal også strammes nå som anlegget nærmer seg en normal driftssituasjon.

Optimistisk
Brandtzæg sier til DN.no at han er veldig optimistisk for utviklingen i aluminiumsmarkedet på mellomlang og lang sikt.

Han viser til at ubalansen mellom tilbud og etterspørsel er i ferd med å bedre seg. Han mener at den kraftige overkapasiteten bransjen har slitt med de siste årene er i ferd med å bygges ned. I tillegg har han klokkertro på at aluminium blir et stadig viktigere metall i tiden fremover, fordi etterspørselen etter det lette metallet vil øke i takt med kravet om mer miljøvennlige og energieffektive produkter øker.

- At industrien er i en posisjon som den er i nå kan også være positivt, sier brandtsæg, og viser til avtalen Hydro fikk på plass med Orkla i samme uke.

De to selskapene går sammen om å skape en ny aluminiumsgigant, og det er en transaksjon som ble finansielt mulig på grunn av dagens svake markeder.

Les: Hydro og Orkla skaper aluminiumsgigant

<b>Se hvor store de blir</b>

- I vanskelige tider kan en også skape nye muligheter.

Les mer om Hydro-sjefen filosofi her: Hydrosjefens ti bud (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.