DNB-sjef Rune Bjerke mener norske myndigheters håndtering av stresstester, nye finansregler og eksportfinanssaken har bidratt til at norske banker nesten blir sidestilt med portugisiske, italienske og greske banker.
- Vi gjør det ikke helt enkelt og lett for oss selv til enhver tid, konstaterer Bjerke på BI-konferansen "Fremtidens næringsliv" torsdag.
Selv om Bjerke understreker at han ikke har opplevd et eneste problem med staten som eier, er han klar på at han er spørrende og kritisk til om rammebetingelsene som myndighetene utformer er konkurransedyktige.
Som i gjeldstyngede land
Han mener norske myndigheter det siste halvåret har gjort flere uheldige grep som gjør at det internasjonalt stilles spørsmål ved hvor solide norske finansinstitusjoner virkelig er.
- Dette bidrar til at eksempelvis Financial Times fremhever DNB og norske banker nesten i samme klasse som de italienske, spanske, portugisiske og greske, sier Bjerke.
DNB-sjefen mener det er helt unødvendig at norske banker blir plassert i samme klasse som banker fra de mest gjeldstyngede nasjonene i eurosonen.
- Det er ikke fordi vi ikke er like solide som de svenske og de danske - det er fordi måten man definerer og praktiserer utøvelsen av risikovekting og kapitalutmåling på her i Norge er strengere enn det som skjer rundt oss, sier Bjerke.
- Det er egentlig helt unødvendig at det skal være slik. Poenget må være at det skal være solide banker, og det er det ingen tvil om at det er, legger han til.
Stilles spørsmål
Bjerke viser til flere hendelser som han mener har bidratt til å skape tvil rundt soliditeten i norske banker.
* Andre definisjoner for risikovekter og kapitalgrad enn i Sverige og Danmark
* Myndighetenes håndtering av Eksportfinans
* Norges Banks stresstester
* Usikkerhet om Norge kommer til å få et finansregelverk som harmoniserer med andre lands regelverk
Han trekker spesielt frem at Norge nå har helt andre regler for risikovekting og kapitalutmåling enn i landene rundt oss.
- Det siste halve året har man oppnådd, ved å stille strengere krav til norske finanstinstitusjoner enn til finansinstiutsjoner i Sverige og Danmark, at det stilles spørsmål ved soliditeten til norske finansinstitusjoner, sier Bjerke.
Økte lånekostnader
Han mener også at Norges Banks stresstester har gitt et feilaktig bilde av norske bankers soliditet.
- Man har gjennomført stresstester på en slik måte at det har blitt skapt inntrykk av at man ikke er solid nok, sier DNB-sjefen.
Bjerke mener også myndighetenes håndtering av Eksportfinans har bidratt til problemene norske banker nå opplever. DN.no avslørte i august i fjor at et nytt EU-direktiv truet med å begrense lånerammene til kredittinstitusjonen, og hadde blitt innlemmet i norsk lov uten at regjeringen var fullt klar over konsekvensene.
- Man har skapt usikkerhet rundt eierskapet til Eksportfinans, som har bidratt til å øke lånekostnadene for alle norske finansinstitusjoner utenfor Norge, sier Bjerke.
Saken endte med at staten tok over eksportfinansieringsordningen, noe som i sin tur førte til at Eksportfinans ble nedgradert til søppel-status av ratingbyrået Moody’s. Dette skapte store bølger i obligasjonsmarkedet og svekket Norges anseelse som en sikker investering. DNB måtte i desember utsette en planlagt obligasjonsauksjon i Japan på grunn av frykt hos mulige investorer.
- Og sist, men ikke minst, så har man skapt usikkerhet om Norge overhodet er innstilt på å harmonisere rammebetingelser med hva som for eksempel er tilfelle i Sverige, sier Bjerke.
Advarer myndighetene
Han advarer nå myndighetene mot konsekvensene som håndteringen av finansregelverket og eksportfinanssaken kan få.
- Det som nå skjer, og det som kan skje rundt rammebetingelser hvis det går i feil retning og ageres uten at man tar hensyn til en gyllen balanse, kan bidra til at man ødelegger og river ned noe det har tatt flere tiår å bygge opp. Og som gjør at Norge tross alt er et attraktivt investeringsland, sier Bjerke.
Les også: - Vi driter oss ut internasjonalt (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.