Næringslivslederen og investoren Jens Ulltveit-Moe holdt tirsdag foredraget "Hvis jeg var næringsminister" i Næringsdepartementet. Foran næringsminister Trond Giske og de ansatte i departementet svarer han slik på sitt eget spørsmål:
- Hva gjør vi etter oljen? Vi gjør pokker så mye. Vi har store muligheter, og Gud Fader har gitt dem til oss, sier Ulltveit-Moe.
- Ressursene er ganske enorme
Norge har store energiressurser også etter oljen, mener Ulltveit-Moe.
- De fornybare ressursene vi har er ganske enorme, sier han.
Ulltveit-Moe peker på at vind har vi mye av, og vindforholdene er stabile. Utvinning av vindkraft er mulig å bygge ut i langt større grad enn i dag, og kan ifølge Ulltveit-Moe være komplementær til vannkraft.
Han mener vannkraft har et voldsomt potensial.
- Vi har store vannressurser som enten kan bygges ut eller forbedres, sier Ulltveit-Moe.
Han viser til beregninger der restpotensialet i norsk vannkraft er på cirka 40 terrawattimer. Dette er potensialet for utbygging etter at de vernede områdene er trukket fra.
Gjennomsnittlig energiforbruk i Norge per år er 120 terrawattimer. Ulltveit-Moe mener vannkraften kan øke med en tredel.
Europas batteri
Ressursen kan bli enda mer verd dersom man ser minst 50 år frem i tid.
- Vannkraften er verdifull i seg, og enda mer verdifullt dersom man ser på utviklingen i Europa, sier han.
Ikke bare fører klimaendringene til mer nedbør i nord. Også typen fornybare ressurser vi har her til lands kommer heldig ut sammenlignet med andre europeiske land.
I motsetning til sol og vind er vannkraft et godt "lager" for energi.
- Vannkraft er mye mer enn kilowattimene som kan utvinnes. Strøm kan ikke lagres, og vi sitter dermed på verdens største lagringspotensiale av strøm, sier Ulltveit-Moe.
Han mener vi kan være Europas "batteri" når overføringsledninger fra Norge til Europa kommer på plass.
- I dette bildet har Norge store muligheter til å bli akkurat like viktige for kontinentet i fornybar kraft som vi i dag er i olje og gass, sier Ulltveit-Moe.
Jeg ville håpe at jeg som statsråd ikke ville være så puslete at jeg ikke våget å oppføre meg som eier. Jens Ulltveit-Moe om hvordan han ville oppføre seg som næringsminister.
- Må ikke skusles bort
Ulltveit-Moe mener overgangen fra fossil til fornybar energi kommer raskt på oss, og han mener departementene må ordnes for på best mulig vis å ivareta verdiene.
- Jeg tror det vil være veldig ønskelig at statens eierinteresser i fossil og fornybar energi er styrt under samme hatt slik at vi kan optimere det, sier han.
Dersom han var næringsminister ville han opprettet nøkkeldepartementet "Næring og Energi".
Les mer om Jens Ulltveit-Moes politikk som "næringsminister" her: - Hvis jeg var næringsminister...
- Utvikling av fornybar energi er en enorm mulighet. Vi må vi ikke skusle den bort ved å tviholde på en foreldet næringsstruktur, sier Ulltveit-Moe.
Statkraft en hjørnesten
Ulltveit-Moe sier også at han tror Statkraft kan bli en hjørnesten i utnyttingen av energiressursene. Han mener selskapet bør utvikles etter modell av Statoil.
Han mener det er noe paradoksalt med disse selskapene på børs.
- Dersom man kunne stole på et opplyst enevelde a la Kina ville det være best om både Statoil og Statkraft var 100 prosent statseid. Men vi har betydelig politisk uenighet, så jeg tror at markedsdrevet ledelse og styre i Statkraft er bra, sier Ulltveit-Moe.
Vil ikke være puslete eier
Ledelsen ville da måtte vise handlekraft.
- Jeg ville håpe at jeg som statsråd ikke ville være så puslete at jeg ikke våget å oppføre meg som eier, sier Ulltveit-Moe.
Lite visste Ulltveit-Moe da han sa dette at den faktiske næringsminister Giske noen få timer etter Ulltveit-Moes foredrag skulle få så ørene flagret av nettopp Statkrafts styreleder.
Arvid Grundekjøn har nemlig sett seg lei på at det statlige eierskapet i bedriften gjør det vanskelig å gjennomføre nye investeringer.
Les: Ga Trond Giske pepper i 15 minutter på overtid
Les også: - Hvis jeg var næringsminister...
<b>- Bare kom deg unna</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.