Aluminiumsgiganten Norsk Hydro trosser svake aluminiumspriser og sendes skyhøyt på Oslo Børs onsdag.

Vi ligger på et prisnivå som er like dårlig som det var under finanskrisen i 2009 Brandtzæg

Godt hjulpet av kostnadskutt og høyere energiproduksjon tok selskapet analytikerne fullstendig på sengen i tredje kvartal. Det gjør også Hydro nærmere fire milliarder mer verdt i dag enn i går ettermiddag.

Varsler betydelig bedring
Konsernsjef Svein Richard Brandtzæg er godt fornøyd.

- Det er alltid jo hyggelig å levere bedre enn ventet, men vi har ambisjoner om å levere betydelig bedre resultater fremover enn dette, sier han til DN.no.

Brandtzæg viser til at resultatene tynges av at aluminiumsprisene er lave, og innenfor et intervall på 1800-1900 dollar per tonn i tredje kvartal, mye likt samme periode i fjor.

Finanskrisenivåer
Dét er et godt stykke opp til nivåene man så i 2011 på over 2600 dollar tonnet, og i 2008 da det toppet seg rundt nivåer på 3200 dollar.

Potensialet vises også godt i regnskapene. Underliggende driftsresultat var nær én milliard kroner bedre i tredje kvartal 2011, enn i samme periode i år.

- Vi ligger på et prisnivå som er like dårlig som det var under finanskrisen i 2009, sier toppsjefen.

Situasjonen i verden har imidlertid endret seg siden den gang, og isolert sett burde lavere priser tilsi høyere etterspørsel.

company:nhy

Vokser raskest
Problemet er imidlertid overproduksjon, påpeker Brandtzæg.

- Det er ikke etterspørselen som er problemet. Veksten i aluminiumsmarkedet er raskere enn noe annet metallmarked. Situasjonen er at det har vært en ubalanse i markedet, der tilbudet har vært større en etterspørselen og appetitten på investeringer har vært stor. Nå ser vi fremover at markedet kommer i en bedre balanse, men det er et stort lager så det er ikke sikkert at det har noen umiddelbar effekt på prisen, sier han.

Hydros-sjefen frykter likevel ingen umiddelbar gjentakelse av aluminiumspriser under 1400 dollar tonnet, som tilfellet var under finanskrisen i 2009, og som man må tilbake til 2003 for å finne tilsvarende.

- Det vet en aldri i denne bransjen her, men det er ingenting som tyder på det nå fordi vi er i en bedre balanse enn vi har vært i på mange år, sier han.

Brasiliansk hovedoppgave
Hydro-sjefen ser råvareproduksjonen i Brasil som hovedutfordringen for konsernet videre.

Bauxitt-anlegget Alunorte har slitt med lav produksjon som følge av strømbrudd, men Hydro har nå tatt grep for å få skikk på problemene, ifølge toppsjefen.

- Vi må få løftet produksjonen opp til det den skal være. Dette har vi relativt god kontroll på, men det tar veldig lang tid for dette er et gigantisk kjemisk prosessanlegg og verdens største aluminaraffineri, som vi skal ta opp til det nivået som vi forventer. Og det skal vi greie, sier Brandtzæg.

Kostnadskutt i kø
På presentasjonen onsdag gjentok toppsjefen som så mange ganger før at selskapet er i rute med å nå kostnadsforbedringer på 300 dollar per tonn ved konsernets smelteverk innen utgangen av 2013.

Han han midlertid ingen planer om å hvile på laurbærene.

- Det neste målet er at vi også skal levere på et forbedringsprogram i våre joint ventures og i tillegg fortsette forbedringene i alle de områdene der vi har levert 300-dollarsprogrammet, som kommer til å fortsette også. Vi har også en ambisjon om å levere en forbedring på én milliard innen Bauxitt/Alumina før utgangen av 2015, samt forbedringer innen valsede produkter og energi, så alle bidrar, sier Hydro-toppen.

Aluminiumsgiganten avholder en kapitalmarkedsdag torsdag 5. desember der blant annet programmene vil bli gjennomgått i større detalj.

- Hva vil budskapet ditt være til potensielle investorer?

- De kan se på hva vi har levert av forbedringer de siste årene, sier Brandtzæg.

Hydro-aksjen NHY stiger 6,40 prosent til 28,08 kroner, omsatt for 418 millioner kroner som dagens meste omsatte aksje så langt på Oslo Børs onsdag.

Les også:
Godt og blandet fra Marine Harvest

Som ventet fra TGS
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.