Fredag blar oppdrettsgiganten Marine Harvest opp mer penger for det delvis statlige fôr- og oppdrettsselskapet Cermaq.

Samtidig avviser Cermaq-styret det sukrede budet.

- Anstrengt oss kraftig
Styreleder Ole-Eirik Lerøy i Marine Harvest påpeker at selskapet var villig til å strekke seg betydelig lengre, men at samtalene mislyktes.

- Jeg tenker at de har avdekket at dette er to selskaper som passer fantastisk godt sammen og at det har vært en høy grad av enighet om dét. Jeg konstaterer likevel at selv om vi har anstrengt oss kraftig i form av prisøkning og økning av aksjeandel, så har vi ikke lyktes å enes på det økonomiske, sier Lerøy til DN.no.

company:mhg

Tilbød med
Det nye budet på 107 kroner per aksje verdsetter selskapet til 9,9 milliarder kroner, knappe to hundre millioner kroner mer enn tilbudet Marine Harvest lanserte i april på 105 kroner per aksje.

Marine Harvest sier fredag at det var villig til å øke budet med åtte kroner, der men var villig til å se på oppgjørsfordelingen av aksjer og kontanter. Opprinnelig var tilbudet halvparten hver.

Lerøy understreker at det lå betydelige aksjeverdier på bordet i samtalene med Cermaq-styret, om man hadde blitt enige.

- Ikke bare er det åtte kroner høyere men det er også svært store verdier i å få flere aksjer for dermed å kunne ta en større del i de fremtidige synergiene, sier han.

Markedet avgjør
I meldingen fra Marine Harvest fremgår det at selskapet ikke ser noen grunn til fortsette forhandlingene med Cermaq-styret.

Dermed blir det opp til markedet å avgjøre hvorvidt en eierandel på 50 prosent oppnås, eller om ambisjonene senkes til minst 33,4 prosent.

Største eier Staten ved Næringsminister Trond Giske har med sine 43,5 prosent tidligere uttalt at det forrige budet var for lavt.

Folketrygdfondet med sine nær 5,4 prosent har siden uttalt å ville se på det nye budet.

Kan selge alt
I verste fall blir Cermaq-aksjene og kapitalen reist i forbindelse med oppkjøpet realisert for andre strategiske formål, ifølge Marine Harvest.

- Nå blir løpet videre at aksjemarkedet skal vurdere vårt tilbud, og vi skal se på tilbakemeldingene fra det.

Ligger det et snev av ultimatum i dagens melding fra dere?

- Det ligger ikke noe annet enn et sterkt ønske om å få til en industriell løsning som er ønsket av svært mange, sier Lerøy.

Kun styreforhandlinger
Han avkrefter at det har vært noe som helst kontakt med Cermaqs største aksjonær, Nærings-og handelsdepartementet, under de siste samtalene.

- All kontakt har vært med styret selv, som er den naturlige måten å opptre på i en sånn fase, sier han.

Skipsreder og investor John Fredriksen kontrollerer gjennom ulike selskaper omkring 26,7 prosent av Marine Harvest.

Lerøy påpeker imidlertid at selskapet har 16.000 aksjonærer, hvorav 14.000 i Norge.

Marine Harvest MHG er ned 0,8 prosent til 6,20 kroner på Oslo Børs fredag. Cermaq CEQ er ned 1,8 prosent til 109,50 kroner.

Les også:
Frykter lavere oljepriser: - Folk begynner å miste troen
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.