De siste ukene har vært preget av stor usikkerhet og frykt i markedene.

Aksjekurser har rast, kredittmarkedene har strammet seg til og euroen har svekket seg kraftig mot dollaren.

- Vi opplever at det har vært drevet av frykt, antagelig overdreven frykt, sier Jørgen Pleym Ulvness, administrerende direktør i meglerhuset First Securities.

Masse røyk, men hvor er ilden?
Markedene har reagert kraftig på forbud mot udekket shortsalg i Tyskland, på redningaksjonen av en liten spansk bank, på strengere bankregulering i USA og på spenning mellom Nord- og Sør-Korea.

- Vi mener at alt dette er side-show. Det er ting som egentlig ikke er så veldig viktige, men som blir det fordi de kommer på et uheldig tidspunkt, sier Firsts sjeføkonom Harald Magnus Andreassen.

- Som det så treffende stod i Wall Street Journal tirsdag, " Nå reagerer alle på røyken, men vi har foreløpig ikke sett noe ild", sier Ulvness.

- Når det er sagt, sp er det heller ikke overraskende at vi får en kraftig korreksjon i denne delen av "sykelen". Når usikkerheten brer seg på grunn av ulik støy vil investorene redusere risikoen der det er mulig og søke tryggere havner, sier Ulvness.

 

Han peker på at det nå i realiteten kun er aksje- og valutamarkedet som har tilstrekkelig velfungerende likviditet.

- Det kan kanskje forklare noe av årsaken til at mange "blue chip"-aksjer verden over har fått hardere medfart enn mindre likvide aksjer.

("Blue chip" er en betegnelse på lett omsettelige aksjer i et veletablert selskap. Selskapene leverer typisk stabile overskudd, har relativt lav gjeldsgrad og betaler utbytte. Begrepet stammer fra casinoer, der de blå sjetongene har høyest verdi. Red. anm.).


DnB Nors konsernsjef Rune Bjerke og sjeføkonom Øystein Dørum avdramatiserte onsdag konsekvensene av gjeldskrisen i Europa, men uttrykte bekymring om tre punkter.

Les hvilke her: Tror Norge går fri av krisen

Skagenfondenes forvaltere Kristoffer Sensrud og Cathrine Gether avblåser onsdag til Dagens Næringsliv faren for med den europeiske gjeldskrisen, og sier at de heller ikke tror på noen kredrittkrise.



Utenriksminister Jonas Gahr Støre sier på sin side til DN torsdag at han er bekymret for virkelighetsoppfatningen til DnB Nor-sjef Rune Bjerke og Skagen-forvalter Kristoffer Stensrud.

- Jeg blir urolig når ledende finansfolk avblåser krisen, sier utenriksministeren.

Støre slår fast at gjeldskrisen ikke er over og at den har realøkonomiske konsekvenser.

Les: Støre strekker DnB Nor-sjefen



Onsdag ble det også kjent at OECD oppjusterer vekstestimatene sine både for 2010 og 2011. Det påpekes imidlertid at risikoen har tiltatt.

Les: Oppjusterer veksten i OECD



Det amerikanske analyseselskapet Brookings Institution og Financial Times har satt sammen en indeks som sier noe om den faktiske globale økonomiske veksten, basert på økonomiske indikatorer i G20-landene. Den ferske indeksen viser at pilene peker rett opp på flere områder, samtidig som den avslører stor grad av nervøsitet. Indeksen viser at mye av det fundamentale er i bedring, selv om det er langt igjen til nivåene før finanskrisen.

Les: - Verdensøkonomien kan ha unngått en kule mot hjertet







Positiv trend
First Securities oppfatning er at signalene er underliggende positive.

- Alt i alt er verdensøkonomien i starten på en konjunkturoppgang, sier Andreassen.

- Vi ser ikke alvorlige tegn i forhold til hoveddriverne i verdensøkonomien som skulle tilsi at dette drar oss ned i kjelleren igjen, sier UIvness.

Men, understreker de begge, det betyr ikke at man ikke står overfor store utfordringer både i Europa og andre steder. Det er ingen tvil om at enkelte land har brukt langt mer enn de har tjent.

- Grepene som er tatt på fellesskapsnivå i IMF og ØMU, i tillegg til vedtak i enkeltlandene, gir et rimelig håp om at dette er mulig å komme igjennom, sier Andreassen.

- Hva må til for at markedsaktørene skal kunne trekke et lettelsens sukk over at uroen er over?

- Vi må se at den økonomiske aktiviteten ikke går ned i kjelleren. Per i dag har vi ingen indikasjoner på at det er i ferd med å skje, sier Andreassen.

 

- Min største frykt
Det er imidlertid et trekk i markedene som uroer de to.

- Den eneste store bekymringen vi har nå er at mange sunne prosjekter eller transaksjoner, som alt annet like burde vært gjennomført, stopper opp på grunn av frykten og uroen, sier Ulvness.

Han forteller at de allerede har registrert at mange transaksjoner forskyves eller stoppes.

- Det er min største frykt, sier First-sjefen.

- Det er vanvittig surt og bittert for mange bedriftseiere- og ledere i Norge og ellers i verden at man ikke får gjennomført de transaksjonene man hadde planlagt. Dette er sunne, gode transaksjoner som ikke er basert på behov for å bli reddet, men av hensyn til vekst, sier Ulvness.

Han forteller at noen prosjekter kjører First videre med, men at de måtte sette foten ned for tre stykker i forrige uke. Interessen for enkelte sektorer og selskaper uteblir rett og slett i dagens marked.

Dagens Næringsliv skriver torsdag at mange selskaper utsetter børsnotering på grunn av markedsuroen.

Selvforsterkende
Investorene, som normalt ville bidra til å finansiere prosjektene, blir bekymret når de ser at aksjemarkedene faller.

- Vi kan ha gode case og en positiv analyse, som også deles fullt ut av våre kunder, men faktum er at usikkerheten er rådende, kursene er der de er, de har falt en del, og det gjør at tilgangen på kapital er mye trangere, sier Andreassen.

Det kan ha selvforsterkende effekt, forklarer han.

- Prosjekter i bedriftene legges nå på is fordi de ikke får den finansiering i markedet som de hadde planlagt, og heller ikke bankene åpner opp sine dører mer i dag enn de gjorde i går. Det vil igjen kan prege aksjekursene, sier Andreassen.

Han mener at en slik situasjon ikke er problematisk dersom det varer noen dager eller uker.

- Problemet er hvis det varer i seks måneder. Det vil ha helt andre effekter i økonomien, sier Andreassen.

Les også:

Støre strekker DnB Nor-sjefen

- Verdensøkonomien kan ha unngått en kule mot hjertet

- Vi får ikke resesjonssjokk

Pessimistiske svensker (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.